ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:30 η κρίσιμη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη θα λάβει μέρος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος θα παρουσιάσει στους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη τα προτεινόμενα μέτρα από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τους κυβερνητικούς εταίρους προ των ευθυνών τους, ξεκαθαρίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει και «σήμερα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταφθάνει στην χώρα μας η αποστολή της Τρόικας με πρώτο το τεχνικό κλιμάκιο, ενώ την Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει το παρών στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Που διαφωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Η σύσκεψη αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς τα σημεία που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σύγκλιση απόψεων είναι πολλά και οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή».

Μεγαλύτερο «αγκάθι» φαίνεται πως είναι τα ειδικά μισθολόγια. Προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει κλιμακωτές μειώσεις, με τις λιγότερες έως μηδενικές για τους ενστόλους με εργασία σημαντικού βαθμού επικινδυνότητας και τις μεγαλύτερες σε δικαστικούς και ιερείς.

Αντιδράσεις ενδεχομένως να υπάρξουν και για τις οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ. Ο κ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ στις καταργήσεις των επιδομάτων αναμένεται αντίδραση και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την εφεδρεία η οποία μετατράπηκε σε «διαθεσιμότητα» καθώς θα περιλαμβάνονται σε αυτήν μόνο όσοι βρίσκονται σε προ συνταξιοδοτικό στάδιο φαίνεται πως ο Φώτης Κουβέλης θα δώσει την θετική του έγκριση.

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.