ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ηχηρές απουσίες τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Με ηχηρές απουσίες τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Η νέα διακήρυξη και ο ανανεωμένος «ήλιος» στην εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη

Τριάντα οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, παρουσιάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου.

Το τετράπτυχο εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία, ταυτίστηκε απόλυτα με τον πόθο του ελληνικού λαού για κάτι νέο, για μια αλλαγή.

Στην πορεία των ετών το ΠΑΣΟΚ δεν συνδέθηκε μόνο με τα αρνητικά αυτού του τόπου. Συνδέθηκε με επιτεύγματα σημαντικά, κυρίως για το κοινωνικό κράτος. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το Κίνημα έχει συνδέσει το όνομά του και με την προσφυγή στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο.

Το ΠΑΣΟΚ στην πορεία των ετών άλλαξε ριζικά, στροφή 360 μοιρών όπως λένε πολλοί. Από το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», στο Μνημόνιο και στη ρήξη με την ελληνική κοινωνία, χάριν του ευρώ και της ΕΕ, που μερικά χρόνια πριν με συνθήματα την έβριζε.

Αλήθεια, σήμερα τιε έχει απομείνει από εκείνο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου; Υπάρχει έστω κάτι από την ιδρυτική εκείνη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του 1974; Που είναι η εθνική ανεξαρτησία, όταν κουμάντο πλέον κάνουν οι Γερμανοί; Που πήγαν η λαϊκή κυριαρχία και η κοινωνική απελευθέρωση;

Το ΠΑΣΟΚ στην πορεία των ετών αποκόπηκε από τη βάση του, από την κοινωνία, από τους πολίτες που έβγαιναν στο δρόμο κατά χιλιάδες πιστεύοντας σε αυτό το «νέο» που πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης. «Κατάντησε» ένα κόμμα φοβικό, που κρατιέται με νύχια και με δόντια στην εξουσία, έστω και σαν δεκανίκι. Ένα κόμμα αυτοαναφορικό που διώχνει οτιδήποτε δεν μπορεί να ελέγξει.

Το λάθος που κάνει αυτή την εποχή το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του είναι ότι επιχειρεί να εντοπίσει το πρόβλημά του στο εσωτερικό του. Η λύση όμως δεν είναι στην Ιπποκράτους, είναι έξω από αυτή, στην κοινωνία, στο λαό που περιμένει από κάποιον να του δώσει και πάλι ελπίδα, όπως τότε το 1974.

Η νέα διακήρυξη του Ευ. Βενιζέλου

Τους επτά άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στους οποίου βασίζεται και η πολιτική του πρόταση για έξοδο από την κρίση παρουσιάζει σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος, σε εκδήλωση για την 38η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καλέσει για τη σημερινή μέρα το «όλον ΠΑΣΟΚ», στελέχη του κόμματος από το 1974 μέχρι σήμερα, ακόμα και αυτούς με τους οποίους έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση. Ο κ. Βενιζέλος ευελπιστεί απόψε στο Μουσείο Μπενάκη να ηχήσει και πάλι δυνατά το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Είναι εδώ όμως; Ενωμένο δεν είναι σίγουρα και δυνατό… όση δύναμη μπορεί να έχει το 12%.

Η φετινή επέτειος για το Κίνημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με τη διαδικασία ανασύστασης του κόμματος και με την προσπάθεια να δώσει το δικό του στίγμα στην «Κεντροαριστερά».

Οι επτά κεντρικοί άξονες της στρατηγικής του νέου ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν και στις επτά ακτίνες του νέου τροποποιημένου συμβόλου του Κινήματος, του γνωστού πράσινου ήλιου που θα έχει πλέον επτά ακτίνες και όχι εννιά όπως σήμερα. Ενδεχομένως, σύμφωνα με πληροφορίες να έχει και λίγο πορτοκαλί.

Ηχηρές απουσίες

Φυσικά ο Ευ. Βενιζέλος δεν σκοπεύει ούτε να βάλει νερό στο κρασί του, ούτε να ξεχάσει τις κόντρες που έχει με κορυφαία στελέχη του Κινήματος.

Για τη σημερινή μέρα όμως έκανε ένα βήμα πίσω και σήκωσε το τηλέφωνο για να προσκαλέσει στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, όλους τους «δελφίνους».

Ακόμα και τον Θεόδωρο Πάγκαλο που στάζει φαρμάκι κάθε φορά που μιλάει για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δέχτηκε όμως να δώσει το «παρών» σαν ιστορικό στέλεχος του κόμματος και φυσικά επειδή θέλει να δείξει στον Βαγγέλη Βενιζέλο ότι παρακολουθεί κάθε του κίνηση.

Ηχηρή απουσία από την 38η επέτειο θα είναι αυτή του Γ. Παπανδρέου. Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στη Νότια Αφρική και συγκεκριμένα στο Κέιπ Τάουν για το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να καταφέρει να γυρίσει με πτήση μέσω Ντουμπάι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρνήθηκε αρχικά να πάει, ωστόσο έχει αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό και έτσι μπορεί να τον δούμε το βράδυ στις πρώτες σειρές του Μουσείου Μπενάκη.

Ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα δώσει τελικά το «παρών», ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με επιστολή του ενημέρωσε πως δεν θα μπορέσει να είναι στα 38α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Αρνητική ήταν η απάντηση από την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία "κρατάει Μανιάτικο" στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το άδειασμα στο νόμο για τα ΑΕΙ. Παρόν στο Μουσείο Μπενάκη θα είναι ο Κώστας Λαλιώτης ο οποίος τον τελευταίο καιρό δείχνει διάθεση να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την Βάσω Παπανδρέου, τον Χρήστο Παπουτσή και τον Δημήτρη Ρέππα.

Όπως και να ‘χει, όσοι και αν δώσουν το παρών απόψε στο Μουσείο Μπενάκη, σημασία έχει πως με τη σημερινή εκδήλωση το ΠΑΣΟΚ θέλει να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει εποχή.

Το αν θα τα καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος και το πόσο θα αντέξει σε αυτόν.