ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλίας Μόσιαλος: Ο αμετανόητος «κηπουρός» είναι εδώ και δηλώνει παρών

Ηλίας Μόσιαλος: Ο αμετανόητος «κηπουρός» είναι εδώ και δηλώνει παρών

Επηρεασμένος από την παλιά σειρά του BBC «Μάλιστα κύριε υπουργέ», ο πρώην ευνοούμενος του Γιώργου Παπανδρέου θέλει να γίνει και εθνοσωτήρας

Tου Λουκιανού Κάλλιμπαν

Πιο αμετανόητος γίνεται; Γίνεται! Πιο «κηπουρός» γίνεται; Δεν γίνεται! Ο λόγος για τον κ. Ηλία Μόσιαλο, αυτό το ιερό τέρας του σύγχρονου σοσιαλισμού που άφησε την ακαδημαϊκή ζωή του Λονδίνου για να στηρίξει το κυβερνητικό έργο του κ. Γιώργου Παπανδρέου με την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια σοβαρότητα που επιδείχθηκε από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Με ένα απόφθεγμα της Έλινορ Ρούσβελτ που λέει ότι «κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος, χωρίς τη συγκατάθεσή σου», ο κ. Ηλίας Μόσιαλος έδωσε το στίγμα των πολιτικών προθέσεών του από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook. Αφού ανέβασε στιγμιότυπα από την ιστορική σειρά του BBC «Μάλιστα κ. υπουργέ», ο «σερ Μόσιαλος» (όπως τον αποκαλούν οι διαδικτυακοί φίλοι του) ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της «κίνησης πολιτών» με την ονομασία «Δυναμική Ελλάδα».

Από το προσωπικό σημείωμα του κ. Μόσιαλου μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η κίνηση διαπνέεται από τα ιδανικά της «εθνοσωτηρίου αντίληψης» που διέκρινε την κυβέρνηση Παπανδρέου από την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ έως τις παραμονές του δεύτερου Μνημονίου.

Επτά προτεραιότητες

Ο κ. Μόσιαλος αντιγράφει πρακτικές όπως το e-government και γράφει για τη «Δυναμική Ελλάδα»: «Ήδη έχει συγκροτηθεί μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση υπογραφών θα εκλεγεί Συντονιστική Επιτροπή μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ όσων υπογράφουν την διακήρυξη. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η "Δυναμική Ελλάδα" θα προχωρήσει σε έναν κύκλο ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την επεξεργασία πρακτικών θέσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών (φάρμακο, σχολείο, μετανάστες, φορολογικό, αγροτικό, πολιτικό σύστημα, αστυνομία και ασφάλεια). Την άνοιξη 2013 θα πραγματοποιηθεί και η προγραμματική συνδιάσκεψη της «Δυναμικής Ελλάδας».

Προσέξτε πώς ιεραρχεί την «καθημερινότητα του πολίτη» ο λάτρης της σειράς «Μάλιστα κύριε υπουργέ»:

1. Φάρμακο (σ.σ. κοίτα κάτι συμπτώσεις),

2. Σχολείο (σ.σ. κάποιος δεν έτρεχε σαν σχολιαρόπαιδο να προσεγγίσει την κ. Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργό Παιδείας και μετά ως ντάμας του πολιτικού τρίο με τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Ραγκούση;).

3. Μετανάστες (σ.σ. διότι δίχως αυτούς προκοπή –και τζαμί- δεν γίνεται).

4. Φορολογικό (σ.σ. στο δρόμο που χάραξε ο άλλος «κηπουρός» κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου).

5. Αγροτικό (σ.σ. λέγε με πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα).

6. Πολιτικό σύστημα (σ.σ. όλοι να είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα).

7. Αστυνομία και ασφάλεια (σ.σ. για το φόβο των γιαουρτιών).

Όσοι ενδιαφέρεστε για εθνικά θέματα, ορυκτό πλούτο, ανάπτυξη, βιομηχανία κι εμπόριο, «να φύγετε, να πάτε αλλού»...

Το πρόσωπο του «Οργανισμού»

Η επιστροφή του κ. Μόσιαλου στην ενεργό πολιτική δράση είναι γεγονός και μάλιστα έγινε ύστερα από πολλή σκέψη και συζητήσεις με πρόσωπα μέσα από τον χώρο των ΜΜΕ. Λέγεται μάλιστα ότι στέλεχος μεγάλου δημοσιογραφικού οργανισμού, ο οποίος τυγχάνει και συνδικαλιστής, είναι το πρόσωπο που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρώην «διακεκριμένο κηπουρό» του κ. Παπανδρέου. Εκείνος φέρεται να τον έπεισε να μην ιδιωτεύσει και να μην ασχοληθεί με τα ακαδημαϊκά καθήκοντά του. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένη εφημερίδα επέλεξε να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη της «Δυναμικής Ελλάδας».

Η δε παραίτηση του κ. Γιάννη Ραγκούση από το ΠΑΣΟΚ ήταν σχεδιασμένη ενέργεια για να ανακοινωθεί η πολιτική κίνηση του κ. Ηλία Μόσιαλου, η οποία οργανώνεται μεθοδικά εδώ και καιρό. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πώς θα ενισχυθεί αυτή η πρωτοβουλία από πρόσωπα όπως οι κ.κ. Παύλος Γερουλάνος, Γ. Πανάρετος, Τίνα Μπιρμπίλη και Δημήτρης Δρούτσας. Πληροφορούμαστε ότι έχουν γίνει οι σχετικές επαφές κι όλα εξαρτιόνται από τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το αποκορύφωμα των οποίων θα έρθει μόλις αρχίσει η συζήτηση και γίνει η ψήφιση των νέων μέτρων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μόσιαλος εκτός από το σχέδιο αποδόμησης της κρατικής τηλεόρασης που παρουσίασε και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, ποτέ δεν έχει ικανοποιητικά απαντήσει σε δημοσιεύματα και ερωτήσεις που τον φέρουν να έχει στενές επαφές με την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής γενοσήμων σε χώρες του τρίτου κόσμου, Teva, η οποία έτριβε τα χέρια της πριν από μερικούς μήνες όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου σχεδίαζε την αποδόμηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: