ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC-4 για την Αίγυπτο

Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC-4 για την Αίγυπτο
Την ανάγκη για τη μετάβαση της Αιγύπτου προς τη Δημοκρατία χωρίς βία επεσήμανε ο πρωθυπουργός...

Την ανάγκη για τη μετάβαση της Αιγύπτου προς τη Δημοκρατία χωρίς βία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC-4.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η βία θα πρέπει να σταματήσει, ενώ η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο «που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία», κάτι που αποτελεί και αίτημα της αιγυπτιακής νεολαίας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Αιγύπτου σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία είναι μια ριζική αλλαγή για τον αραβικό κόσμο, εκφράζοντας ωστόσο ενστάσεις για το εάν το αποτέλεσμα για κάτι τέτοιο είναι εγγυημένο.

Για το λόγο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός επικοινωνεί συνεχώς με αιγύπτιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Χόσνι Μουμπάρακ, στον οποίο τόνισε την ανάγκη για τη μετάβαση της χώρας στη Δημοκρατία χωρίς τη χρήση βίας. Επίσης, του μετέφερε την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης.

"Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα, είναι να δούμε ότι το υπάρχον καθεστώς κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και αλλαγές για τους συμμετέχοντες και τους εκπροσώπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη μετάβαση. Τελικά, το εάν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «καταλαβαίνει ότι η νεολαία της Αιγύπτου θέλει αλλαγή και το σέβεται».

Πηγή: Newscode.gr