ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνία Τσίπρα με τις θέσεις Ντόρας για χρέος

Διαφωνία Τσίπρα με τις θέσεις Ντόρας για χρέος
Τη διαφωνία του με τις θέσεις της Προέδρου της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" στο ζήτημα του χρέους, εκφράζει ο Α. Τσίπρας...

Τη διαφωνία του με τις θέσεις της Προέδρου της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" στο ζήτημα του χρέους, του ελλείματος και της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης εκφράζει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική του επιστολή προς την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στην απάντησή του ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί τόσο με το σκεπτικό, όσο και με την ουσία της πρότασης της κας Μπακογιάννη και προσθέτει ότι το χρέος και το έλλειμμα δεν είναι πάγιο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Είναι πρόβλημα διεθνές και στην Ελλάδα, παράγωγο των πολιτικών του δικομματικού πολιτικού συστήματος και της νεοφιλελεύθερης, άδικης και αντικοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, τονίζει.

"Η πρότασή σας για θέσπιση στο Ελληνικό Σύνταγμα ενός δημοσιονομικού κανόνα, ταυτίζεται με τις επιδιώξεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη", αναφέρει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει ότι μόλις πρόσφατα υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ η ίδια ακριβώς αντίληψη κυριαρχεί σε όλες τις προτάσεις της Τρόικας και αποτυπώθηκε και σε πολλά κεφάλαια του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης.

Το Σύνταγμα της χώρας, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να έχει άρθρα και ρυθμίσεις που να οδηγούν σε οικονομική και πολιτική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και σε ισόβια λιτότητα τον ελληνικό λαό.

Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού το μόνο που θα πετύχει -πέρα από την νομιμοποίηση του στον καταστατικό χάρτη της χώρας- είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας των αγορών και των συμφερόντων των τραπεζών, σημειώνει.

Σε αυτή τη προοπτική, η Αριστερά τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη, δεν πρόκειται να συναινέσει, τονίζει ο κ. Τσίπρας και σημειώνει:

"Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται άλλη πολιτική που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Σήμερα η χώρα χρειάζεται μία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα επιβεβαιώνει και θα ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία, την προσωπική ελευθερία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τότε μόνο το Σύνταγμα της χώρας γίνεται υπέρτατος αρωγός και υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας και του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει τις προτάσεις του για την συνταγματική υπεράσπιση, κατοχύρωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας όταν έρθει η ώρα, βάση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως ακριβώς το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας επιτάσσει".