ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέσυραν άρον – άρον το φορολογικό-τέρας

Απέσυραν άρον – άρον το φορολογικό-τέρας

«Από μηδενική βάση οι συζητήσεις – Δεν ισχύουν οι συντελεστές», λένε τώρα

Τη χρυσή τομή για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του φορολογικού αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι, επιχειρώντας να ξεπεράσουν τα «αγκάθια».

Το… «γράψε σβήσε» σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό καλά κρατεί και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες, καθώς δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αποσύρει και άλλες διατάξεις ή να προσθέσει νέες.

Χαρακτηριστικό του «αλαλούμ» που επικρατεί με την κατάρτιση του νέου φορολογικού είναι το γεγονός ότι καν οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά δεν γνώριζαν για τις τελευταίες αλλαγές.

Το βέβαιο είναι πως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να βγαίνουν από το πρωί σε τηλεοράσης και ραδιόφωνα και να υπερασπίζονται φορολογικά μέτρα που τις επόμενες ώρες μπορεί να «σβηστούν» και πάλι.

Ο πανικός της κυβέρνησης είναι εμφανής και το μόνο που τη νοιάζει, για μια ακόμη φορά, είναι το πώς θα εξυπηρετήσει τα… «γούστα» των δανειστών.

Οι εξαγγελίες για δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που δεν θα «χτυπά» τους αδύναμους έχουν ξεχαστεί προ πολλού και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των πολιτών.

Υπό το φόβο νέας κατακραυγής και κοινωνικών εντάσεων, η κυβέρνηση απέσυρε χθες βράδυ άρον άρον την κλίμακα φόρου για τα φυσικά πρόσωπα με συντελεστή 45% για εισοδήματα από 26.000 ευρώ και άνω.

Στο τραπέζι ωστόσο παραμένει η κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά, μέτρο με το οποίο διαφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επαναφορά της προηγούμενης πρότασης, που προβλέπει φορολόγηση 45% σε εισοδήματα από 48.000 και πάνω, αλλά και κλιμακωτή μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ. Πάντως και η συγκεκριμένη κλίμακα προκαλεί επιβαρύνσεις κυρίως στους φορολογούμενους με παιδιά, σημείο που παραμένει «αγκάθι» στη διαβούλευση.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αναζητούν βελτιώσεις και στο ζήτημα του επιδόματος προς τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, με παράλληλη μείωση στα επιδόματα που προβλέπονται για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, καθώς η κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών είναι όπως φαίνεται ειλημμένη απόφαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή εάν δεν ληφθεί μέριμνα για τους φορολογούμενους με παιδιά. Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στις επίμαχες ρυθμίσεις, τότε θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία, μιας και το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο.

Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του ζητάει να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγηση τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οι επαφές Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός ξεκινά από σήμερα διαδοχικές επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενόψει του τελικού σχεδίου που θα τεθεί υπόψη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στόχος είναι να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις και να μην απειληθεί σε καμία περίπτωση η κυβερνητική συνοχή.

Κύκλοι του Μαξίμου ξεκαθάριζαν χθες ότι τίποτα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για το φορολογικό δεν ισχύει, και πως όλα συζητούνται από «μηδενική βάση».

Πάντως, έως το τέλος Δεκεμβρίου, το νέο φορολογικό θα πρέπει να έχει γίνει νόμος του κράτους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Διαβάστε επίσης:

Πτωχεύουν την μεσαία τάξη