ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομμένα πια τα…ευχολόγια!

Κομμένα πια τα…ευχολόγια!
Την ευθύνη για τη δημιουργία δύο Επιτροπών για την αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής...

Την ευθύνη για τη δημιουργία δύο Επιτροπών για την αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει επ΄ ώμου ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η αποστολή του βουλευτή, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική στα πλαίσια των αλλαγών στην οργανωτική δομή της Νέας Δημοκρατίας που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς επιζητά μετά και τις αλλαγές στο οργανόγραμμα του κόμματος.

Ο κανονισμός λειτουργίας της γαλάζιας Κ.Ο. μετρά δέκα χρόνια ζωής. Θεσπίστηκε στις 4 Ιουλίου του 2001 και αποτελείται από ένα εκτεταμένο κείμενο εικοσιτεσσάρων άρθρων με πλατύς διατυπώσεις. Σκοπός του κόμματος της «λεωφόρου Συγγρού» είναι το νέο κείμενο να συμβάλει στην ουσιαστική διευκόλυνση της Κ.Ο. του κόμματος. Σήμερα, επί παραδείγματι, η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από περίπου 15 μέλη και πρέπει να συνεδριάζει δυο φορές το μήνα, γεγονός που δημιουργεί πολλές περιπλοκές. Στόχος, λοιπόν είναι οι διαδικασίες στο εξής να γίνουν πιο σφικτές και πιο ουσιαστικές.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2002. Στελέχη της παράταξης μάλιστα τον χαρακτηρίζουν από «φλύαρο» και «στρογγυλό» έως και «περιττό ευχολόγιο», το οποίο μάλιστα δεν είναι εις γνώσιν των βουλευτών ώστε να το τηρούν.
Αντιθέτως, με το νέο Κώδικα η «Συγγρού» επιδιώκει να βάλει τάξη σε μια σειρά «κακώς κειμένων» που επί μακρόν δεν αντιμετωπίζονταν. Για παράδειγμα ο ανταγωνισμός βουλευτών της ίδιας περιφέρειας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της καλώς εννοούμενης άμιλλας, κάτι το οποίο στο εξής δεν θα είναι ανεκτό από το κόμμα. «Δε μπορεί ο ένας βουλευτής να αντιγράφει την επίκαιρη ερώτηση του άλλου που πολιτεύεται στον ίδιο νομό. Ούτε να απαξιώνει την ερώτηση του συναδέλφου του» σημειώνει συνεργάτης του αρχηγού της ΝΔ, που δηλώνει απολύτως σύμφωνος με την πρωτοβουλία για αλλαγές.

Πάντως οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος είναι πολλές περισσότερες. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς, από την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, επεσήμανε πως έχει ζητήσει οι επικεφαλής των Γραμματειών του Κόμματος, οι Γραμματείς και οι αναπληρωτές τους, να συνέρχονται σε ολομέλεια μια φορά το μήνα υπό τον Πρόεδρο του κόμματος. Αλλά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, να συνεδριάζουν υπό την Προεδρία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, ανακοίνωσε τη σύσταση δύο Επιτροπών αναμόρφωσης του Κανονισμού Περιφερειακής Οργάνωσης, ώστε να ενσωματωθούν στη λειτουργία του Κόμματος οι νέες οργανωτικές δομές οι οποίες θεσμοθετήθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο.