ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μυστική αποστολή του Πεταλωτή και οι «μαύροι» λογαριασμοί

Η μυστική αποστολή του Πεταλωτή και οι «μαύροι» λογαριασμοί
Τα δημοσιεύματα του «Der Spiegel» σχετικά με τις ελληνικές...

Τα δημοσιεύματα του «Der Spiegel» σχετικά με τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία και με τις ύποπτες διαδρομές χρημάτων για την αγορά των υποβρυχίων από την Γερμανία, αλλά και οι προμήθειες που φέρεται να πλήρωσε η εταιρεία Ferrostaal για πωλήσεις υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων HDW του Κιέλου σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική προκάλεσαν από την αρχή πολύ έντονο το ενδιαφέρον στα υψηλότατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο το περιεχόμενο δεν αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του newscode.gr, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε γνώση του ρεπορτάζ πριν αυτό δημοσιευτεί. Γι αυτόν τον λόγο, εξάλλου, η στάση της Αθήνας υπήρξε ψύχραιμη εξ αρχής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ταξίδεψε, όχι στην Αθήνα μαζί με τα υπόλοιπα πρόσωπα που συγκροτούσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο, αλλά στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Κολωνία, όπου βρέθηκε και στα γραφεία του DHW, δηλαδή του Γερμανο – ελληνικού επιχειρηματικού Συνδέσμου. Εκεί τον κ. Πεταλωτή υποδέχτηκε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος του DHW και ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης. Στην Κολωνία, όπου παρέμεινε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος συνάντησε επίσης μέλη της ομογένειας και τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο Νικόλαο Πλεξίδα και συζήτησε για πολλή ώρα με την ηγεσία του Γερμανο – ελληνικού επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Όπως αναφέρουν πηγές του newscode.gr ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχοντας γνώση του περιεχομένου του δημοσιεύματος, έδωσε σαφή εντολή στον Γιώργο Πεταλωτή να συγκεντρώσει όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γινόταν, όσες δηλαδή του επέτρεπε ο περιορισμένος χρόνος, τον οποίο είχε στη διάθεσή του, αναφορικά με την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων του γερμανικού περιοδικού και να εισπράξει το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Γερμανία. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με καλύτερο τρόπο, παρά δια του Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Η αποστολή του Γιώργου Πεταλωτή ήταν συγκεκριμένη: να διερευνήσει την ακρίβεια και το περιεχόμενο των πληροφοριών του περιοδικού αναφορικά με τα ποσά ύψους 600 δις ευρώ, τα οποία έχουν, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, καταθέσει Έλληνες στην Ελβετία και σχετικά με τις παράνομες πληρωμές και τις ύποπτες διαδρομές 55 εκ. ευρώ για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρία HDW, αλλά και του εξοπλισμού τριών παλαιοτέρων. Εκτός αυτών η συνάντηση με τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, σε πρακτικό επίπεδο, είχε ως στόχο να μεταφέρει ο ίδιος σε γερμανικούς πολιτικούς κύκλους την αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα. Για το ίδιο θέμα ο κ. Πεταλωτής ήρθε στη Γερμανία σε επαφή και με άλλους ενημερωμένους κύκλους της Γερμανίας.

Πηγή: www.newscode.gr