ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Με θλίβει η υποκρισία της ΝΔ στους Γιατρούς”

"Με θλίβει η υποκρισία της ΝΔ στους Γιατρούς”
Ο γιατρός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Καρανίκας...

Ο γιατρός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Καρανίκας – ο οποίος ενώ έχει αρθεί το ασυμβίβαστο δεν ασκεί το επάγγελμα του- τονίζει ότι το νομοσχέδιο για την υγεία έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία και ελάχιστα αρνητικά.

Τον θλίβει η υποκρισία και η διγλωσσία των συναδέλφων του ιατρών. Υποστηρίζει ότι όλος αυτός ο αναβρασμός γίνεται γιατί σίγουρα θίγονται συμφέροντα. Δεν δέχεται την οικονομική υποβάθμιση ενός επιστήμονα που περνάει τη μισή ζωή του διαβάζοντας.

Αλλά, ούτε μόνο οι γιατροί του ΙΚΑ να έχουν το συνταγολόγιο στη “τσέπη” και κανείς άλλος να μην μπορεί να συνταγογραφήσει σε ένα άλλο ταμείο που πληρώνει ο ασφαλισμένος .

Οι γιατροί σωστά διεκδικούν;

Η αγαπητή τάξη των γιατρών- καθότι γιατρός ο ίδιος -θα πρέπει να γνωρίζουν ,ότι μας χρωστάει ως γιατρούς η επίσημη πολιτεία δεν μας τα χρωστάει ο πολίτης. Άρα με κανέναν τρόπο και με καμία μεθόδευση δεν μπορούμε να τα παίρνουν από αυτόν. Άρα σωστά διεκδικούν . Εγώ διαφωνώ στο τρόπο διεκδίκησης, αυτή είναι μια άλλη ιστορία . Αυτοί επιλέγουν τον τρόπο διεκδίκησης και γι αυτό κρίνονται.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί ιδιαίτερα;

Με ενοχλούν δύο πράγματα το ένα είναι η υποκρισία και το άλλο η διγλωσσία , από πλευράς συναδέλφων γιατρών. Καταρχήν ο κ. Πατούλης είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ως δήμαρχος. Πως εκφράζει τους γιατρούς αφού δεν είναι μάχιμος πια;

Όταν ήταν υπουργός υγείας ο κ. Αβραμόπουλος κατάργησε την εκλεγμένη διοίκηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με πρόεδρο τότε τον κ. Καλοκαιρινό ο οποίος ενώ ήταν δικός τους (εννοεί της Ν.Δ) δεν ήταν ο εκλεκτός του , και διόρισε πρόεδρο την κυρία Ανεμοδουρά

Σε εκείνον τον διορισμό η κυρία Ανεμοδουρά δεν είχε καμία ευαισθησία να αναλάβει διορισμένη πρόεδρος ενός εκλεγμένου οργάνου; Αυτή η υποκρισία με ενοχλεί πολύ .

Επίσης η διγλωσσία ιδιαίτερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ δεν συμφωνούν με τις καταλήψεις οι υπεύθυνοι του τομέα υγείας της Ν.Δ πήγαν εκεί να συμπαρασταθούν . Ο κ. Γιακουμάτος διακηρύττει ότι είναι υπέρ της ακηδεμόνευτης συνδικαλιστικής παράταξης . Ποιας ακηδεμόνευτης; Αφού όλοι είναι στην Ν.Δ.
Δεν είναι ο κ. Βλασταράκος , ο κ. Πατούλης η κυρία Ανεμοδουρά; Καλά κάνουν και διεκδικούν αλλά με ενοχλεί η υποκρισία και η διγλωσσία

Υπάρχει διαφωνία στο να υπαχθεί ο τομέας της υγείας υπό ένα ενιαίο φορέα;

Κανείς δεν διαφωνεί γι αυτό. Δεν μπορεί να παρέχουν υγεία ξεχωριστά το υπουργείο Παιδείας , το υπουργείο Άμυνας και πάει λέγοντας. Επιτέλους το σημαντικό βήμα έγινε . Εάν θέλετε να βρούμε λάθη σε αυτό μπορεί να βρούμε. Ο μεγάλος βηματισμός όμως δεν ακυρώνεται.

Κατά συνέπεια η επιλογή γιατρού από οποιοδήποτε ασθενή ώστε να μην είναι υποχρεωμένος να πάει μόνο στο συμβεβλημένο είναι σημαντικό γεγονός. Θίγονται συμφέροντα δεν υπάρχει αμφιβολία , για αυτό γίνεται και όλος αυτός ο αναβρασμός. Δεν είναι δυνατόν μόνο οι γιατροί του ΙΚΑ να έχουν συνταγολόγιο στη “τσέπη ¨και να μην έχει τη δυνατότητα κάποιος άλλος να συνταγογραφήση σε ένα ταμείο που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι .

Οι αμοιβές των γιατρών μπορεί να είναι αμοιβές ανειδίκευτου εργάτη;

Η αμοιβή του γιατρού ή η σύμβαση που θα γίνει με τον γιατρό δεν μπορεί να είναι σύμβαση ανειδίκευτου εργάτη . Αυτό πρέπει να το προσέξει ο υπουργός . Ένας γιατρός που σπουδάζει και τρώει τα νιάτα του πάνω στα θρανία δεν μπορείς να του δώσεις ούτε 600 ούτε 700 ευρώ εάν κάνεις συμβάσεις .

Αυτό να προσεχθεί ,γιατί η υποβάθμιση ακυρώνει και το ρόλο. Δεν δέχομαι την οικονομική υποβάθμιση ενός επιστήμονα που διανύει τη μισή ζωή του διαβάζοντας.

Πηγή: www.newscode.gr