ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιόσκα Φίσερ: Ευκαιρία η κρίση για την Ευρώπη

Γιόσκα Φίσερ: Ευκαιρία η κρίση για την Ευρώπη
Λίγες ώρες πριν την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ...

Λίγες ώρες πριν την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ μίλησε για την οικονομική κρίση στην ετήσια διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ που διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο "Θεόδωρος Καρατζάς" της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Φίσερ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη, ώστε να κάνει όλες εκείνες τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και να παραμείνει ανταγωνιστική σε ένα κόσμο που αλλάζει συνέχεια με μεγάλη ταχύτητα, απέναντι και σε αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη εναρμόνιση και συντονισμό των οικονομικών τους πολιτικών διότι το ευρώ, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει να προστατευθεί.

"Το Eurogroup πρέπει να είναι πρωτοπόρο, να αποτελέσει την avant garde" είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το κοινό νόμισμα δημιουργήθηκε για να προχωρήσει η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον "υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Είτε θα προστατεύσουμε το ευρώ, είτε όχι. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις". Για να προσθέσει: "Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης θα δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα για την Ευρώπη".

Ο κ. Φίσερ τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας όσων κρατών-μελών θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα από κάποια άλλα. Και αυτό σημαίνει κατά την άποψή του συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών αλλά ακόμη και του καθορισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. "Διαφορετικά, δεν πρόκειται να υπάρξει αλληλεγγύη. Επομένως, πρέπει να επιτύχουμε στην οικονομία, ώστε να υπάρξει σταθερότητα και στη συνέχεια αλληλεγγύη" είπε. Και χαιρέτησε την αλλαγή στάσης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προς αυτή την κατεύθυνση παρά το γεγονός όπως δήλωσε ότι ο ίδιος της είχε ασκήσει σκληρή κριτική.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σχολιάζοντας και τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαγκρέμπ και στην Αίγυπτο, συνέδεσε την οικονομική επιτυχία της Ευρώπης και με την ασφάλειά της, λέγοντας ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπίσει αν χρειαστεί κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση.