ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέτρα της τρόικα φέρνουν εκλογές;

Τα μέτρα της τρόικα φέρνουν  εκλογές;
Διάλογο θα επιδιώξει η κυβέρνηση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σχετικά με την κατάρτιση...

Διάλογο θα επιδιώξει η κυβέρνηση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σχετικά με την κατάρτιση του «μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής» που θα αφορά την περίοδο 2012-2015.

Το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το Μάιο και θα ψηφιστούν τον Ιούνιο, ενώ η λήψη τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εφαρμογή τους υπερβαίνει τα χρονικά όρια της παρούσης κυβερνητικής θητείας και θα δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει το διάλογο από την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το εάν ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ή σε επίπεδο κομμάτων.

Το νομοσχέδιο για την επόμενη τριετία θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ η επικαιροποίησή του θα διαμορφώνεται σε βάθος τριών ετών.

Τα 2/3 του ποσού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξοικονομηθεί με περιστολή δαπανών και το 1/3 με αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες με μειώσεις μισθών και αυξήσεις στη φορολογία.

Αντιθέτως προσανατολίζεται στο να επανεξετάσει τους δημόσιους οργανισμούς που χρειάζονται, στην επαναξιολόγηση των κοινωνικών παροχών, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη στόχευση, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλακτική ήταν η στάση της υπουργού Παιδείας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για το εάν το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής» είναι μια νέα επικαιροποίηση του μνημονίου ή αναμόρφωση, καθώς στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, η επικύρωσή του θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης επεσήμανε ότι θα πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένα νούμερα που θα περιλαμβάνει, θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του «μεσοπρόθεσμου σχεδίου».

Πηγή: newscode.gr