ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα για το Κυπριακό ο Ντάουνερ

Στην Αθήνα για το Κυπριακό ο Ντάουνερ
Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ...

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο κ. Ντάουνερ θα περιγράψει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου.

Η Αθήνα είναι προβληματισμένη για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την έλλειψη διάθεσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά για ουσιαστικές συζητήσεις.

Ενόψει όμως της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν στα τέλη Φεβρουαρίου για το Κυπριακό, αλλά και της σχεδιαζόμενης για τον Μάρτιο νέας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στους κκ. Μπαν, Χριστόφια και Έρογλου, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληροφορηθεί τις σκέψεις του κ. Ντάουνερ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα υπάρξουν πριν από μία σειρά σημαντικών γεγονότων όπως η έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και βέβαια οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο.

Συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου

Την πρώτη τους συνάντηση μετά τη Γενεύη είχαν χθες ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Έρογλου.

Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν την εντατικοποίηση των απευθείας συναντήσεών τους, με συναντήσεις πλέον κάθε βδομάδα για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Ντάουνερ ανακοίνωσε ότι και οι σύμβουλοι των ηγετών θα συναντώνται δύο φορές την εβδομάδα.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «χρειάζεται επαναβεβαίωση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά σαφή τρόπο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προηγουμένως αλλά και αυτών των λίγων που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Έρογλου».

«Δεν συζητάμε για διεθνείς διασκέψεις και τέτοια πράγματα» ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Χριστόφιας.