ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η κόντρα για τα διόδια

Στη Βουλή η κόντρα για τα διόδια
Η ανομία δεν αποτελεί λύση, είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής"...

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδικίες στις συμβάσεις κατασκευής εθνικών οδών και εξετάζει τα περιθώρια άρσης τους μέσω επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων. Η ανομία ωστόσο δεν αποτελεί λύση, ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την "ποινικοποίηση του κινήματος ανυπακοής στα διόδια".

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου, πως, ενώ χτυπήθηκε από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των εργολάβων και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης, σήμερα τα εξυπηρετεί, από τον φόβο μήπως στραφούν εναντίον της κυβέρνησης.

«Περιμέναμε έναν χρόνο τη δανειακή σύμβαση της χώρας με το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασαν ορισμένα 24ωρα από τότε που συνεδρίασαν οι εργολάβοι, κι εσείς σπεύσατε να κάνετε πράξη την επιθυμία τους και να ποινικοποιήσετε το κίνημα ανυπακοής», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Οι διαπλοκές και τα συμφέροντα ζουν πράγματι με τις συμβάσεις της προηγούμενης εποχής, αλλά είναι οι τελευταίες, γιατί η κυβέρνηση έχει φέρει Αρχή για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και αλλάζει τις διαδικασίες, απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Διαχειριζόμαστε τις κακές συμβάσεις της ΝΔ για να διασώσουμε τα έργα. Εκτός αν δεν θέλετε να γίνουν τα έργα. Θλίβομαι ειλικρινά βλέποντας ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να παροτρύνει τους πολίτες σε ανομίες, γιατί με το να αρνούμαστε την τήρηση των καθηκόντων μας, τραυματίζουμε την πατρίδα, τη δημοκρατία και τα συμφέροντα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Υπάρχουν συμβάσεις που δεν είναι της αρεσκείας μας. Όμως, υπογράφτηκαν από μία ελληνική κυβέρνηση κι έβαλε την υπογραφή του το ελληνικό Δημόσιο απέναντι και σε διεθνείς εταιρείες. Αν καταπέσουν οι συμβάσεις, θα πληρώσει ρήτρες και θα χτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα πως ο πολίτης πληρώνει διόδια για δρόμους που δεν κατασκευάστηκαν και πως ιδιαίτερα ο τοπικός πληθυσμός πληρώνει «με τρόπο μη αναλογικό τις μετακινήσεις του»: «Αναγνωρίζουμε και αναζητούμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των νομικών και οικονομικών μας δυνατοτήτων, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μέσα στα πλαίσια των επαναδιαπραγματεύσεων. Δεν θα δεχθούμε όμως ότι η λύση είναι η ανομία», υπογράμμισε.

«Η κοινωνική ανυπακοή απέναντι στην αυθαιρεσία είναι κοινωνικό δικαίωμα», αντέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας πως τις επίμαχες συμβάσεις είχε υπερψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. «Τζαμπατζήδες είναι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης έφαγαν το καταπέτασμα και θέλουν τώρα να κερδοσκοπήσουν την εποχή της κρίσης, επεκτεινόμενοι στον τζόγο και στα σκουπίδια στην Κερατέα, και απαιτούν διόδια για έργα με ελάχιστη δική τους συμμετοχή».

«Πριν λίγες μέρες αθωώσατε τα κόμματά σας στη Siemens, ακόμα και γι’ αυτά που είπε ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης. Είναι οριακή η κατάσταση της κοινωνίας. Θα στέλνετε στη φυλακή πολίτες για 2,5 ευρώ στα διόδια και για 1,4 ευρώ στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου το κόστος των εισιτηρίων για έναν εργαζόμενο, ισούται με ένα μηνιάτικο το χρόνο. Είναι αθλιότητα και να την πάρετε πίσω αμέσως», αξίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι συμβάσεις ήταν ένα άρθρο το οποίο ψηφίσαμε για να γίνουν τα έργα. Την κριτική μας ωστόσο, την είχαμε εκθέσει», απάντησε ο πρωθυπουργός. Όσο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, «αναζητούμε λύσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Το ζήτημα ωστόσο είναι να παραμείνουν δημόσιες».

«Εγώ δεν κατηγόρησα τους πολίτες. Εσάς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώ. Γιατί είστε κοινοβουλευτικό κόμμα και θέλετε να παροτρύνετε την ανομία. Εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που να θέλετε μια ευνομούμενη πολιτεία. Εμείς αλλάζουμε τις νομοθεσίες που βοηθούσαν να πιάνουμε το μικρό και να ξεφεύγει ο μεγάλος - αλλά εσείς ισοπεδώνετε τα πάντα», εγκάλεσε μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.