ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριπλά μας κοστίζει η υγεία μας, εξαιτίας των ανώνυμων γενόσημων

Τριπλά μας κοστίζει η υγεία μας, εξαιτίας των ανώνυμων γενόσημων

Παρέμβαση-βόμβα από τον καθηγητή Χειρουργικής Στ. Γερουλάνο: η αποτυχία της θεραπευτικής αγωγής, εξαιτίας τους, είναι το ακριβότερο πράγμα στην υγεία

Διπλά και τριπλά καλούμαστε να πληρώνουμε -μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης- την υγεία μας, και μάλιστα από την τσέπη μας, εξαιτίας των φτηνών υλικών στα νοσοκομεία και των ανεξέλεγκτων ανώνυμων γενοσήμων που μας υποχρεώνουν να παίρνουμε για φάρμακα.

«Το ακριβότερο πράγμα στην υγεία, είναι η αποτυχία της θεραπευτικής αγωγής και εδώ συνεισφέρουν όσο τίποτε άλλο, τα φτηνά υλικά και τα ανεξέλεγκτα γενόσημα» δήλωσε ο Καθηγητής Χειρουργικής, Ιστορίας Ιατρικής και Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κ. Στέφανος Γερουλάνος, σε εκδήλωση με θέμα «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς.

Η καταγγελία αυτή έρχεται την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει πλήρως τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, ως αποτέλεσμα της οποίας ταΐζουν ανεξέλεγκτα τους Ελληνες ασθενείς με τα πάμφθηνα ανώνυμα γενόσημα, που παράγονται υπό αμφίβολες συνθήκες στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Ισραήλ και την Κίνα. Επιχείρημα της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας που επέμεινε για την εφαρμογή του μέτρου, είναι ότι η υποχρέωση του φαρμακοποιού να χορηγεί στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής θα οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επέμεινε να κάνει το χατίρι της τρόικας, παρά τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων στην Υγεία (γιατρών, φαρμακοποιών κ.λπ.), οι οποίοι επισήμαναν τις τεράστιες παρενέργειες που προκαλούνται όταν ο γιατρός δεν έχει πια τη δυνατότητα να επιλέξει μια συγκεκριμένη θεραπεία για το συγκεκριμένο ασθενή, με το συγκεκριμένο ιστορικό. Όταν στον οργανισμό του ασθενούς καταλήγει μια θεραπεία «στο περίπου».

Επίσης, επισημάνθηκε ότι, τελικά, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γερμανο-ισραηλινές πολυεθνικές των πάμφθηνων γενοσήμων –τα συμφέροντα των οποίων προωθεί, με εξόφθαλμο τρόπο, η τρόικα- αφού οι εξευτελιστικές τιμές των σκευασμάτων τους θα θέσουν νομοτελειακά εκτός αγοράς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία (καθώς μοναδικό κριτήριο είναι πια η πάμφθηνη τιμή, αδιαφορώντας παντελώς για την ποιότητα).

Κατά συνέπεια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα οδηγηθεί σε λουκέτο και θα μείνουν οι 20.000 οικογένειες Ελλήνων, που ζουν από αυτή, στο δρόμο, ενώ η πολιτεία θα επιβαρυνθεί με τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και από την απώλεια των εσόδων από τη φορολόγηση επιχειρήσεων και εργαζομένων, σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία εποχή. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, μόλις οι πολυεθνικές «τελειώσουν» με τον ντόπιο ανταγωνισμό, δε θα έχουν κανένα λόγο να διατηρήσουν τις πάμφθηνες, σήμερα, τιμές τους, αφού πια θα έχουν μονοπωλήσει την αγορά και θα παίζουν χωρίς ανταγωνισμό. Ετσι, κατά την πάγια τακτική τους, θα εκτοξεύσουν τις τιμές και, κατ’ επέκτασιν, τη φαρμακευτική δαπάνη σε ύψη πολλαπλάσια της σημερινής, στης οποίας τη μείωση υποτίθεται ότι στοχεύαμε.

Όμως, αυτό που διαπίστωσε ο κ. Γερουλάνος στη σημερινή του ομιλία έρχεται να προστεθεί στον ορυμαγδό των επιπτώσεων της συνταγογράφησης με δραστική που προαναφέρθηκαν. Τι λέει ο κ. Γερουλάνος με απλά λόγια; Ότι, στην Υγεία, όταν το κριτήριό σου είναι αποκλειστικά η φθηνή τιμή και δε λαμβάνεις υπόψη σου την ποιότητα, η θεραπεία είναι αναποτελεσματική και απαιτεί, τελικά, περισσότερες δαπάνες για να τελεσφορήσει.

Έτσι, ενώ –θεωρητικά- πρόθεση είναι η εξοικονόμηση, τελικά το κόστος εκτοξεύεται. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος «κάθε βελτίωση της ποιότητας της ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης, μειώνει τις δαπάνες, αφού όσο καλύτερα καταρτισμένοι είναι οι γιατροί, τόσο λιγότερες εργαστηριακές εξετάσεις ζητούν και όσο λιγότερα λάθη κάνουν γιατροί και νοσηλευτές, τόσο μειώνεται το κόστος».

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως, όπου εφαρμόστηκε η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας μειώθηκε κατά αρκετά χρόνια το προσδόκιμο ζωής όλου του πληθυσμού. Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα, αφού πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, όπως επέβαλε η τρόικα στη χώρα μας και αποδέχθηκε η τρικομματική κυβέρνηση.

Η υγεία μας «πέφτει»

Και παρότι πληρώνουμε πανακριβά την υγεία μας, τα μέτρα των τελευταίων χρόνων, έχουν φέρει τους Έλληνες ασθενείς σε μεγάλα αδιέξοδα, αφού τελικά είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Την τελευταία τριετία, η υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση», αφού η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, φέρνει πλέον την Ελλάδα στην 24η θέση από την 4η θέση που κατείχε το 2008!

Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυρ. Σουλιώτης, παρατήρησε ότι οι συνεχείς περικοπές στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, «απο-ασφαλίζουν» ουσιαστικά τους ασθενείς, οι οποίοι μένουν τελικά χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφού διατίθεται μόλις το 6% των εσόδων του Οργανισμού ή το 8% των δαπανών του. Και υπογράμμισε ότι αυτό είναι ακριβώς αντίθετο από τον αρχικό σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος συστήθηκε για να είναι ο μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας.