ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου πίσω από τα μαγειρέματα της ΕΛΣΤΑΤ"

"Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου πίσω από τα μαγειρέματα της ΕΛΣΤΑΤ"

Τι απάντησαν οι αναγνώστες του “Newsbomb.gr” στην ανοικτή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Την ευθύνη για τα μαγειρέματα που έγιναν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το δημόσιο χρέος έχουν οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ανοικτής δημοσκόπησης που διεξήγαγε την εβδομάδα που πέρασε το “Newsbomb.gr”.

Συμμετείχαν περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες αναγνώστες οι οποίοι απάντησαν στο εξής ερώτημα: «Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς εναντίον τριών στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Τι δείχνει για εσάς;».

Σχεδόν οι μισοί από όσους έλαβαν μέρος στην ανοικτή δημοσκόπηση της πρώτης ενημερωτικής ιστοσελίδας στην Ελλάδα απάντησαν ότι οι ποινικές διώξεις καταδεικνύουν τις ευθύνες που έχουν ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Από τους 4.023 αναγνώστες που πήραν μέρος στο γκάλλοπ, οι 1.995 ψήφισαν σ’ αυτήν την επιλογή και εκπροσωπούν ποσοστό 49,59% επί του συνόλου.

Αμέσως μετά και σε ποσοστό 35,27%, τουλάχιστον 1.419 αναγνώστες θεωρούν ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και εξής έχουν τεράστιες ευθύνες για τα μαγειρέματα που έχουν γίνει στα στατιστικά δεδομένα της εθνικής οικονομίας.

Οι άλλες απαντήσεις

Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διέταξαν ποινικές διώξεις διότι διαπιστώνουν μόνο ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου και σε όσους τον καλύπτουν. Αυτήν την απάντηση έδωσαν 544 πολίτες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,52%.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως οι περισσότεροι από τους πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει συμβεί με τα μαγειρέματα στην ΕΛΣΤΑΤ αφού μόνο 65 αναγνώστες, ποσοστό 1,62%, αρκέστηκε να μην πάρει θέση.

Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένα σαφές δείγμα όσων πιστεύει η κοινή γνώμη για ένα ζήτημα ύψιστης πολιτικής σημασίας. Οι περισσότεροι άλλωστε δίνουν την απαραίτητη στήριξη προς την πολιτική ηγεσία να διερευνήσει ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις.