ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η τρόικα μας... χάρισε τον Παρθενώνα!

Γιατί η τρόικα μας... χάρισε τον Παρθενώνα!
Κατα τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, οι άνδρες του ΔΝΤ...

Κατα τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, οι άνδρες του ΔΝΤ, έδωσαν μεν το σύνθημα "πουλήστε, ό,τι πωλείται μέχρι το 2015, αλλά έσπευσαν να διευκρινήσουν:

"Δεν μιλάμε για μνημεία, αλλά για εταιρίες και ακίνητα. Προφανώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο μνημεία".

Είναι σαφες ότι η τρόικα γνώριζε εκ των προτέρων πως αν δεν γινόταν ο διαχωρισμός μεταξύ "δημόσιας περιουσίας" και μνημείων, οι αντιδράσεις που θα ξεσπούσαν θα ήταν ακόμη πιο έντονες. Εν τούτοις είναι αδιανόητο ότι σε μία επίσημη συνέντευξη τύπου, από την οποία απουσιάζει η νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου, μάι ομάδα υπαλλήλων του ΔΝΤ, έχουν το θράσος να μας... χαρίζουν τα αρχαία μηνμεία μας και να μας.. επιτρέπουν να τα κρατήσουμε και να μην προχωρήσουμε στην πώλησή τους! Το ερώτημα είναι, μέχρι πότε;

Υπολογίζεται η "εμπορική αξία" των αρχαίων μνημείων;

Αν πάντως αναρωτιέστε πώς μπορεί να υπολογιστεί η αξία αρχαίων πολιτιστικών θησαυρών, να σας πούμε ότι οι Βρετανοί έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτίμηση της δικής τους κληρονομιάς, από το καλοκαίρι του 2010!

Μία... περίεργη έρευνα με τη συμμετοχή 500 κτηματομεσιτικών γραφείων, πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας FindaProperty.com. Στόχος, η κοστολόγηση ιστορικών μνημείων και σημαντικών κτηρίων της Μεγάλης Βρετανίας! Με απλά λόγια, η έρευνα αναζήτησε την... εμπορική αξία κάποιων χώρων, αν αύριο το πρωί έβγαιναν προς πώληση!

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nigel Lewis, ένας από τους αναλυτές που έκαναν την έρευνα , " αυτό που προκύπτει είναι ότι η περιουσία της κυβέρνησης και του παλατιού είναι τέτοια, που αρκεί για να πέσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Φυσικά γνωρίζουμε πως αυτά τα μνημεία ποτέ δε θα βγουν προς πώληση ωστόσο σκεφτήκαμε πως ήταν διασκεδαστικό να βγάζαμε τιμή για αυτά"!

Πόσο θα έπιαναν στην αγορά τα βρετανικά μνημεία!

Ας δούμε τώρα, τα ποσά που εκτίμησαν οι κτηματομεσίτες ότι θα "έπιαναν" τα συγκεκριμένα μνημεία.

Κάστρο Γουίντσορ: 390.9 εκατομμύρια λίρες.
Είναι η πιο παλιά βασιλική κατοικία και χρησιμοποιείται χωρίς διακοπή από τον 11ο αιώνα!

Blackpool Tower: 60 εκατομμύρια λίρες.
Μία "τουριστική" ατραξιόν που πρωτολειτούργησε το 1894 (!). Εμπνευσμένος από τον Πύργο του Αϊφελ, φτάνει στα 158 μέτρα ύψος και περιλαμβάνει από εστιατόρεια και αίθουσες χωρού μέχρι θεματικά πάρκα και ενυδρείο!

Πρώην βασιλικό Περίπτερο του Μπράιτον 51.9 εκατομμύρια λίρες
Πρώην βασιλική κατοικία, στην περιοχή του τοποθετημένη μέσα Μπράιτον. Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα ως τόπος διαμονής για τον τότε Αντιβασιλέα. Αναφέρεται συχνά ως Περίπτερο του Μπράιτον.

Στόουνχέντζ: 50 εκατομμύρια λίρες
Το περιφημο μεγαλιθικό μνημείο, που η κατασκευή του αποτελεί μυστήριο μέχρι κaι σήμερα.
Πρωθυπουργική Κατοικία: 5,2 εκατομμύρια λίρες
Το περίφημο οίκημα της Downing Street, στον αριθμό 10, όπου διαμένει το πρωθυπουργικό ζεύγος της Αγγλίας.

Από εμάς, μια ευχή: ας μην βάλουν ... περίεργες ιδέες οι Βρετανοί στους τροϊκανούς, ως προς την εμπορική αξία των ιστορικών μνημείων!

της Μαρίας Παναγοπούλου