ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τέσσερα στοιχεία που δείχνουν κάλπη!

Τα τέσσερα στοιχεία που δείχνουν κάλπη!
Ζωντανά παραμένουν τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στην κάλπη...

Ζωντανά παραμένουν τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Τροφή σε αυτά δίνουν κυρίως τέσσερα στοιχεία:

-οι τελευταίες εξελίξεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής

-η άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην εκπόνηση σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2011-2015

-οι κρυφές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, που φέρεται να δείχνουν οριακά περιθώρια για μια τέτοια σκέψη στο μέλλον

-και βεβαίως, πιθανή θετική έκβαση για το αίτημα της Ελλάδος περί επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου και τη θεσμοθέτηση μονίμου μηχανισμού στήριξης πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει κακό στον τόπο. Μάλιστα τη θέση αυτή επικαλούνται και στο δημόσιο λόγο τους κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η θέση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία σε χθεσινές δηλώσεις της τόνισε πως θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, αν γίνουν εκλογές.

Μάλιστα, τα στελέχη της κυβέρνησης και οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ρωτώνται γι΄ αυτά τα σενάρια, πρεσβεύουν ότι εκλογές μπορούν να γίνουν είτε εάν αμφισβητηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο, είτε αν υπάρξουν έκρυθμες εξελίξεις που μπορούν να φέρουν ακυβερνησία.

Κάτι που όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να συμβεί. Ξεκαθαρίζουν επίσης ότι η καταψήφιση από τη ΝΔ, του σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής μέχρι το 2015 , δεν μπορεί να φέρει εκλογές αλλά και η στάση της Τρόικας, επίσης δεν φέρνει εκλογές, πολλώ δε μάλλον, τώρα που έχουμε και την αναδίπλωσή της.

Την κατηγορηματική διάψευση δεν τη συμμερίζεται πάντως το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ βλέπει εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε αν «Έχει το δικαίωμα αυτή η κυβέρνηση ερήμην του ελληνικού λαού να κάνει επιλογές που φορτώνουν τις επόμενες γενιές;».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάνει λόγο ανοιχτά για εκλογές και τις τοποθετεί στις 3 Απριλίου.

Η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρεί ότι οι πρόωρες είναι κοντά, ενώ μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί πως δεν έρχονται εκλογές αλλά και εκείνη το αποδίδει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι στο «θέλω» της κυβέρνησης.