ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» η δόση μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις

Στον «αέρα» η δόση μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις

«Αγκάθι» οι απολύσεις στο Δημόσιο και το «χαράτσι» -Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Α. Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής

«Μουδιασμένοι» έφυγαν χθες βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής της τρόικας μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν στον αέρα και ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με τις βαλίτσες… άδειες!

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αποδείχτηκε το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι δανειστές έδειξαν ανυποχώρητοι και για το θέμα της καταβολής του ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Όλα τα θέματα παρέμειναν ανοικτά», παραδέχθηκε κορυφαίος υπουργός μετά τη συνάντηση με την τρόικα, με κυρίαρχο το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών η ελληνική κυβέρνηση έθεσε και το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι δανειστές δεν πήραν προς το παρόν θέση παραπέμποντας το ζήτημα στο μέλλον.

Το μοναδικό σημείο στο όποιο επήλθε συμφωνία ήταν για την ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποφασίστηκε όλα τα θέματα να κλείσουν ως πακέτο στην επόμενη έλευση των επικεφαλής της τρόικας που τοποθετείται περί τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Απριλίου.

Καθυστερεί η δόση

Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα με την εκταμίευση της δόσης τω 2,8 δισ. ευρώ, ωστόσο θεωρείτε δεδομένο πως χάνεται οριστικά το ενδεχόμενο να καταβληθεί στην ώρα της η δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. Ευρώ.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο να μετατεθεί χρονικά ο ορίζοντας και για την κλασική τριμηνιαία δόση του Απριλίου ύψους 6,2 δισ.

Το επόμενο δίμηνο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνηση καθώς σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οδηγηθούν σε νέο «ναυάγιο» κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να συζητήσει με τους ομολόγους του την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να διαβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πως τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν και πως οι σχέσεις με τους τροϊκανούς είναι «πολύ καλές»!