ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ: Σκληρό μέτρο η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο

ΔΗΜΑΡ: Σκληρό μέτρο η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο

Σκληρό μέτρο χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως «οι αποφάσεις του Eurogroup φέρνουν την κυπριακή πολιτική ηγεσία και τον κυπριακό λαό μπροστά σε κρίσιμες επιλογές».

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι «θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την τροποποίηση της απόφασης, ώστε να υπάρξουν πολλές κλίμακες στη φορολόγηση, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση σε αυτές τις καταθέσεις».

«Σημαντική παράμετρος» προσθέτει «είναι το συνολικό πακέτο μέτρων να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως η περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η λήψη αυτού του μέτρου δημιουργεί υπαρκτό κίνδυνο δημιουργίας φόβου για τις καταθέσεις με τελικό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί με δέσμευση ότι αποτελεί έκτακτο μέτρο που αφορά μόνο την Κύπρο».

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας είναι στην κατεύθυνση της προστασίας των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω αμφισβήτησης της λειτουργίας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.

«Το ζητούμενο σήμερα είναι η ισχυροποίηση των παρεμβάσεων και η σύνδεση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών με την αναπτυξιακή διαδικασία, μέσα από μια πανευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα την ενισχύει» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.