ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο...

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση καλείται να «κλειδώσει» οριστικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής μετά και τις επισημάνσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται σημαντική, καθώς επί του φορολογικού νομοσχεδίου στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξαν σοβαρές τριβές για τρία ζητήματα:

1. Την πρόβλεψη της αυτόφωρης διαδικασίας δίωξης των φοροφυγάδων.

2. Τη θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

3. Τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο (από πτωχούς κ.ά.) που θεωρούνται ανείσπρακτα.

Με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία δίωξης για όσους φορολογουμένους παρακρατούν ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια. Άγνωστο παραμένει αν με την ίδια διαδικασία θα διώκονται και όσοι δεν κόβουν αποδείξεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα όπως η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, ο ορισμός οικονομικού εισαγγελέα και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ΦΠΑ. Επίσης θα δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ για πάνω από ένα έτος. Από την άλλη, αναμένεται να μη συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο διάταξη που θα ορίζει ότι ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.