ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάση αναμονής από την Ελλάδα για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Στάση αναμονής από την Ελλάδα για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Χαμηλοί τόνοι και διακριτικοί χειρισμοί από την ελληνική κυβέρνηση -

Δυσφορία στη Μεγαλόνησο που περίμενε έμπρακτη στήριξη της «μητέρας Ελλάδας»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι κυβερνητικοί εταίροι διατηρούν χαμηλούς τόνους και με διακριτικούς χειρισμούς εξετάζουν όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του στην ΕΕ. Το κλίμα πάντως που μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα είναι η έντονη δυσφορία που υπάρχει για την Κυπριακή κυβέρνηση.

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Αν και στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο νησί της Αφροδίτης, συνεργάτες του πρωθυπουργού αισιοδοξούν πως η χρυσή τομή θα βρεθεί και η Κύπρος θα αποφύγει τα χειρότερα.

Με την κλεψύδρα εντούτοις να αδειάζει η ανησυχία αυξάνεται καθώς, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει η ελληνική πλευρά στην εξαγορά των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην χώρα μας.

Όλοι αναρωτιούνται αν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι «θωρακισμένη», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα για να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στους δανειστές. Οι εισηγήσεις που δέχεται για αλλαγή στάσης απέναντι στην τρόικα μετά το «όχι» της Κύπρου, παραμένουν προς το παρόν σκέψεις και ο πρωθυπουργός προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης όμως έχει προκαλέσει δυσφορία στη Μεγαλόνησο που περίμενε ίσως μία πιο έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας.