ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκρούσεις και αδιέξοδα στην κυβέρνηση

Συγκρούσεις και αδιέξοδα στην κυβέρνηση
Χωρίς τέλος είναι οι συγκρούσεις υπουργών με υφυπουργούς και βουλευτές...

Χωρίς τέλος είναι οι συγκρούσεις υπουργών με υφυπουργούς και βουλευτές.

Οι νέοι νόμοι που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές, δημιουργεί έκρυθμη κατάσταση στο κυβερνών κόμμα και κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση ανταρτών σε κάποια από τις επόμενες ψηφοφορίες.

Περισσότεροι από 10 βουλευτές φαίνεται να παραμένουν εξοργισμένοι με την Τίνα Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο Natura.

Η ίδια επιμένει να μην ξεκαθαρίζει το τοπίο, ενώ αρκετοί βουλευτές σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους ξεκαθαρίζουν πως αν το νομοσχέδιο μείνει ως έχει, δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Εντύπωση δε, προκαλεί το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία των βουλευτών εναντίον της δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα αλλά και οικολογικού.

Ένα άλλο παράδειγμα της αναταραχής που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η σύγκρουση Σαχινίδη με Πρωτόπαππα.

Πραγματικά προκάλεσε έκπληξη η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου εναντίον της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Πρωτόπαππας, λειτουργώντας με το θεσμικό του ρόλο απήχησε τις απόψεις περισσότερων από 20 βουλευτών, ειδικά της περιφέρειας.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, παραλίγο να αποβεί καταστροφική.

Σε παρόμοια ασυνεννοησία οφείλεται και η εγκύκλιος Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους, που τον οδήγησε χθες σε μια όχι και τόσο τιμητική συγνώμη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Ντόλιος λίγο πριν αναγκαστεί αν ζητήσει συγνώμη για να σώσει τη θέση του στην κυβέρνηση, απαντώντας στα τηλέφωνα, επέμενε για την ορθότητα της εγκυκλίου σε ένα πνεύμα «για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, πριν στείλει την εγκύκλιο δεν ενημέρωσε τον προϊστάμενο του Γιάννη Ραγκούση αλλά ούτε και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το αποτέλεσμα της εγκυκλίου θα ήταν να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι πολίτες που έχουν ημιυπαίθριους, χωρίς αυτό να είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή παρά μόνο η απόφαση ενός υφυπουργού που αποφάσισε να πάρει μια πρωτοβουλία.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να αναθέσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη σύνταξη έκθεσης και τη δημιουργία μηχανισμού όσον αφορά στο συντονισμό της κυβέρνησης.

Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να πείσουν ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δεν είναι εκδήλωση δυσφορίας προς τον Γιάννη Ραγκούση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι μέχρι στιγμής όλα τα θέματα συντονισμού τα χειριζόταν ο υπουργός Εσωτερικών.

Αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στον κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο αναμένεται με ανυπομονησία η έκθεση αλλά και γενικότερα οι κινήσεις του σ’ αυτή την κατεύθυνση, αφού πάντα θα υπάρχει πιθανότητα να δούμε να διεκδικεί ο κ. Παπακωνσταντίνου κομμάτι από την πίτα που έχει τώρα ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης πάντως, μετά το περιστατικό Ντόλιου, φαίνεται αποφασισμένος να επανακαθορίσει τη σχέση του με τους υφυπουργούς του αλλά και με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου του οποίου προΐσταται.