ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Καραμανλής: Από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» στην Προεδρία της Δημοκρατίας!

Κ.Καραμανλής: Από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» στην Προεδρία της Δημοκρατίας!
Από σαράντα κύματα έχει περάσει τους τελευταίους μήνες η σχέση Σαμαρά-Καραμανλή. Κύματα που κρύβουν παρασκήνιο πολλών μποφόρ..

Από σαράντα κύματα έχει περάσει τους τελευταίους μήνες η σχέση Σαμαρά-Καραμανλή. Κύματα που κρύβουν παρασκήνιο πολλών μποφόρ αλλά και άγνωστων πτυχών που μάλλον θα χρειαστεί καιρός για να φωτιστούν.

Μπορεί στη «Συγγρού» να υποστηρίζουν πως οι σχέσεις των δυο ανδρών είναι άριστες αλλά και οι στενοί συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού να επιμένουν στην ίδια διατύπωση, τα γεγονότα ωστόσο και οι προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές οδηγούν σίγουρα στην αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι δυο τελευταίες συναντήσεις νυν και τέως, η πρώτη στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη στην κηδεία του πρώην αρχηγού της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ, σημαδεύτηκαν από «τυπικούς» έως και «παγωμένους» χαιρετισμούς και διαλόγους.

Η «αφωνία» Καραμανλή δεν έχει πάψει να προβληματίζει το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, καθώς όσο ο τέως αρχηγός αρνείται να δώσει την δική του απάντηση σε καυτά ερωτήματα , το θέμα παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Ωστόσο, η ΝΔ επιλέγει να μην αναφέρεται στην «ανοιχτή αυτή πληγή» και να προτάσσει το πρόγραμμα και τις θέσεις της, καθώς έχει αντιληφθεί πως η αναπαραγωγή μιας τέτοιας συζήτησης, οδηγεί σε απώλεια πόντων.

Ο Κώστας Καραμανλής από την άλλη, ακολουθεί την οδό των διαρροών, ζητώντας και από μεριά του να κρατώνται οι τόνοι χαμηλά. Γεγονός βεβαίως είναι πως δεν ξεχνά χαρακτηρισμούς όπως «ιστορικό πρόσωπο», που του είχε αποδώσει ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και την παρότρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγει και να μιλήσει, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος πάντως, αν και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της παράταξης, αφού με τη στάση του -όπως κατά την πρόσφατη απουσία του από τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων στη Συγγρού- δίνει την αίσθηση πως δε μετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων του κόμματος, παρόλα αυτά επιχειρεί να μη δίνει δικαιώματα σχολίων σε ουσιαστικά πολιτικά θέματα και να δίνει πάντα το «παρών» στις ψηφοφορίες αλλά και στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος.

Μπορεί στα σχέδια της «Συγγρού», ο Κώστας Καραμανλής να μην έχει ίσως στο μέλλον, ενεργό ρόλο στα όργανα του κόμματος, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να ακυρώσουν το σύνολο της πορείας του επί πολλά χρόνια ηγέτη τους. Για αυτό και μέσω του στενού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, Φαίλου Κρανιδιώτη, αφέθηκε να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι, εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς εκλεγεί πρωθυπουργός, τότε η θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ανήκει δικαιωματικά στον Κώστα Καραμανλή.

"Ο πρώην πρωθυπουργός σέβεται το αξίωμα, το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλους όσοι τον έχουν υπηρετήσει. Όμως, είναι αξίωμα που σε καμία περίπτωση δεν τον ενδιαφέρει και δεν του πηγαίνει" η απάντηση των «γνώριμων» πια κύκλων του τέως πρωθυπουργού, που ήρθαν για ακόμη μια φορά να υπενθυμίσουν πως τα «θέλω» του τέως, δεν ταυτίζονται με τα «όνειρα» του νυν. Μάλιστα ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει αποφασίσει να εκτεθεί ξανά στο λαό της Θεσσαλονίκης και να συνεχίσει την πορεία του στις αίθουσες του ελληνικού κοινοβουλίου.