ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Εάν ψηφισθεί η διάταξη θα ερημώσουν τα νησιά"

“Εάν ψηφισθεί η διάταξη θα ερημώσουν τα νησιά"
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης...

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωίδης και πολιτικός μηχανικός μας μίλησε για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναφέρεται στις περιοχές νατούρα. Ο κ. Ζωίδης ως μηχανικός γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα θέματα και η άποψη του έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε περίπτωση που εφαρμοσθεί το νομοσχέδιο όπως είναι, δηλαδή να μπορούν οι άνθρωποι να οικοδομούν στα 10 στρέμματα το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου θα ερημώσουν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πολλούς βουλευτές ,αλλά ευελπιστούν ότι η κ. Μπιρμπίλη θα αλλάξει την άποψη της. Διαφορετικά θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Η κ. Υπουργός επιβάλετε να κατανοήσει ότι οι βουλευτές ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούν “να σταθούν” στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι σημαντικό το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κ. Μπιρμπίλη για τη βιοπικοιλότητα;

Η υπουργός περιβάλλοντος έφερε ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοθέτημα που έχει να κάνει με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
Κατ αρχήν η βιοποικιλότητα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας . Ήμαστε μια χώρα με πολύ πλούσια βιοποικοιλότητα δηλαδή με τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχουν και τα οποία πολλές φορές χάνονται ή καταστρέφονται
Άρα επί της αρχής συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα στη χώρα μας το οποίο θεωρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα .
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στα πλαίσια της διατήρησης της βιοποικιλότητας θα πρέπει να προστατευθούν οι περιοχές νατούρα.

Με ποια κριτήρια έχουν ενταχθεί αυτές οι περιοχές;

Αυτές είναι γύρο στις 450 περιοχές σε όλη τη χώρα οι οποίες εντάχθηκαν με τρόπο ανορθόδοξο δηλαδή με το “μάτι”. Κάποιοι χωρίς να ξέρουμε ποτέ ποιοι ήταν αυτοί προσδιόρισαν χονδροειδώς αυτές τις περιοχές. Από αυτές τις 450 έχουν γίνει διαχειριστικές μελέτες μόνο για τις 25.
Επομένως για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα απαιτείται πρωτίστως να οριοθετηθούν επακριβώς αυτές οι περιοχές και να εκπονηθούν διαχειριστικές μελέτες οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο πως πρέπει να προστατευθούν.
Ενδέχεται λοιπόν από αυτή τη διαδικασία η οποία δεν έχει γίνει ακόμα να προκύψει αναγκαιότητα σε ορισμένες περιοχές νατούρα να απαγορευθεί εντελώς η δόμηση.
Σε άλλες να μπούνε όρια αρτιότητας ενδεχομένως και 20 , 30 , 50 και 100 στρέμματα
ή να καθορισθούν συγκεκριμένες χρήσεις γης για αυτές τις περιοχές.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο ;

Στη σημερινή ισχύουσα αρτιότητα που είναι τα 4 στρέμματα ο κανόνας υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις όπως τα εντός ζώνης οικόπεδα στη ζώνη των 500 μέτρων που είναι άρτια στα 2 στρέμματα ή αυτά που βρίσκονται επί επαρχιακών οδών που είναι άρτια από 750 τ.μ και επάνω ανάλογα το πότε κατετμήθησαν .
Το νομοσχέδιο προέβλεπε αρχικά ότι η αρτιότητα πηγαίνει στα 10 στρέμματα οριζόντια σε όλες τις περιοχές χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που ανέφερα προηγουμένως.

Με αυτή τη προσέγγιση τι πρόβλημα θα έχουν τα νησιά μας;

Είναι λάθος η οριζόντια προσέγγιση γιατί πρώτη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών και εν πάση περιπτώσει είναι δήμευση το να έχει κάποιος ένα οικόπεδο άρτιο 4 στρεμμάτων και ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη αυτό να καθίσταται μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.
Θεωρήσαμε ότι αυτό είναι άδικο. Για παράδειγμα φέρνω τη περιοχή της Τήλου στα Δωδεκάνησα όπου νατούρα είναι το 100% του νησιού . Η περιοχή της Χάλκης που είναι όλο το νησί νατούρα ., Επίσης το 27% της Ρόδου, το 35% της Κω και όλα τα υπόλοιπα νησιά . Όπου τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι οι ιδιοκτησίες είναι μικρές και άρα με την αρτιότητα των 10 στρεμμάτων ουσιαστικά δεν θα μπορεί κανένας να κτίσει , τελικά θα πάμε αντί προς την ανάπτυξη, προς την οπισθοδρόμηση και θα ερημοποιηθούν τουλάχιστον τα νησιά μας. Αλλά παρόμοια προβλήματα έχουν και οι άλλες περιοχές της χώρας που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Η υπουργός τι σας είπε στην επιτροπή;

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου που έγινε στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στη βουλή όταν τέθηκαν αυτοί οι προβληματισμοί η υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει ως αρτιότητα τα 4 στρέμματα, ως άρτια κατά παρέκκλιση . Επιμένει στην άποψη της για τα 10 στρέμματα οριζόντια σε όλες τις περιοχές της χώρας αλλά κατά παρέκκλιση θα κρατήσει τα 4 στρέμματα και καταργεί όλες τις παρακάτω παρεκκλίσεις των 2 στρεμμάτων και αυτά που αναφέραμε παραπάνω.
Αυτό έγινε αποδεκτό από τους βουλευτές.

Στη συνέχεια ;

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή πέρασαν οι 8 ημέρες και έγινε πλέον η δεύτερη ανάγνωση όπου υποτίθεται ότι γίνεται η τελική διατύπωση του κειμένου του νομοσχεδίου .
Με μεγάλη μου έκπληξη στη δεύτερη ανάγνωση είδα να αναφέρεται μεν ότι άρτια είναι οικόπεδα 4 στρεμμάτων αλλά, με την προσθήκη βάση της, παραγράφου Β του άρθρου 1 του Π.Δ διατάγματος του 1985.

Τι προβλέπει το Π.Δ του 1985;

Αυτό το Π.Δ προβλέπει ότι εάν θέλεις να κατατμήσεις οικόπεδα επί επαρχιακών , εθνικών ή δημοτικών οδών θα πρέπει να έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 μέτρα και ελάχιστο βάθος 50 μέτρα.
Δηλαδή εάν πέρναγε ως είχε η διατύπωση από τα σημερινά οικόπεδα των 4 στρεμμάτων δεν θα κτιζόντουσαν ούτε το 5 η 10%.

Τελικά θα ψηφίσετε το σχετικό άρθρο;

Αυτός ήταν ο λόγος που εμείς αντιδράσαμε . Δηλώσαμε ότι εάν εμμείνει η υπουργός σε αυτή την άποψη ενδεχομένως να υπάρχει αντίδραση για το σχετικό άρθρο και η υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα τα ξανακοιτάξει.

Ήμαστε λοιπόν στο στάδιο που περιμένουμε να έρθει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου στη βουλή οπότε θα δούμε πως θα περιγράφετε η διατήρηση της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων και ανάλογα θα σταθμίσουμε τη στάση μας.

Μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων είναι κυρίως βουλευτές νησιωτικών περιοχών εμμένουν στην άποψη ότι αν τυχόν δεν δοθεί λύση για να μπορούν να κτίζονται όσα οικόπεδα είναι σήμερα 4 στρέμματα θα αντιδράσουν!

Πηγή: www.newscode.gr