ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πιο μεγάλη ώρα για την ελληνική κρίση!

Η πιο μεγάλη ώρα για την ελληνική κρίση!
Το πιο κρίσιμο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, έχει αύριο ο Έλληνας...

Το πιο κρίσιμο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ, έχει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός! Όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να πιέσει για μια "λύση εδώ και τώρα", ζητώντας ουσιαστικά από την Καγκελάριο να μην συνδεθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με το πρόβλημα της Ελλάδας.

Για να ενισχύσει το αίτημα του, ο πρωθυπουργός έχει σκοπό να τονίσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις το Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής που εφαρμόζεται από πέρυσι στη χώρα.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», ο κ. Παπανδρέου φοβάται ότι στο κρίσιμο ραντεβού της 24ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια της κ. Μέρκελ- η οποία οποίο προωθεί µε επιμονή το Σύμφωνο µε τη στήριξη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Το ενδεχόμενο αυτό – σύμφωνα µε κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα– αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας υπό τον Πρωθυπουργό.

Σε αυτήν εκφράστηκαν ζωηρές ανησυχίες για το πιθανό ενδεχόμενο η καγκελάριος να συμφωνήσει για την παροχή στην Ελλάδα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκατανεύσουν στην καθιέρωση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Να θυμίσουμε ότι -αν και οι τελικές αποφάσεις για το Σύμφωνο θα ληφθούν στη Σύνοδο του Μαρτίου- είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει :

• αύξηση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με σκληρά ανταλλάγματα
• αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
• όρια στο δημόσιο χρέος καθορισμένα στα Συντάγματα κάθε χώρας
• τέλος στις μισθολογικές αυξήσεις βάσει πληθωρισμού
• θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου
• πάγωµα μισθών