ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα προσέγγισης μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ

Κλίμα προσέγγισης μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ
Στην πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρος της...

Στην πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς παρέστη και τις δύο φορές που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Η εικόνα μπορεί μεν να διέλαθε της προσοχής πολλών, που απορροφήθηκαν από τις αψιμαχίες των πολιτικών ηγετών, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Κυρίως διότι, όπως λένε, ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς έμεινε να παρακολουθήσει όσα έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης.

Λεπτομέρειες, θα πει κάποιος. Κι, όμως, ο διάβολος κρύβεται σε αυτές.

Η δημόσια πολεμική μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ έχει αποκλιμακωθεί πλήρως το τελευταίο διάστημα. Στις συνεντεύξεις του, ο κ. Καρατζαφέρης αποφεύγει κάθε προσωπική αιχμή για τον κ. Αντ. Σαμαρά, προτιμώντας να βάλλει εναντίον της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ την ίδια ώρα από τις επίσημες θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εξαλειφθεί πλήρως οι αιχμές για το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη.

Τα «δεκανίκια» μπήκαν στο συρτάρι. Και όχι μόνον αυτό, αλλά στελέχη περί τον κ. Αντ. Σαμαρά ξαναμπαίνουν στη συζήτηση περί «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας». Ακόμη και ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, για πολλούς εκφραστής των πιο επιθετικών θέσεων, επιφύλαξε, προ ημερών, κολακευτικά σχόλια για στελέχη του ΛΑΟΣ. Εστω κι αν η πρότασή του να αυτοδιαλυθεί και να προσχωρήσει στη Ν.Δ. προκάλεσε τον εκνευρισμό του Γ. Καρατζαφέρη που έκανε λόγο για «βασιλικότερους του βασιλέως».

Οι δύο πλευρές, επισήμως, αρνούνται κάθε σενάριο συνεργασίας. Στο παρασκήνιο, όμως, η συζήτηση έχει ανοίξει. Και, μάλιστα, όχι επί ενός αόριστου μέλλοντος αλλά για το πολύ άμεσο μέλλον.

Ειδικά δε αν ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, αποφασίσει, εντός των δύο προσεχών εβδομάδων, να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες με λίστα, σενάριο πάντως που δεν μοιάζει το πλέον πιθανό. Σε περίπτωση εκλογών με λίστα, σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί και με δεδομένη την πρόβλεψη του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου για μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ένα κοινό ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να είναι μία πιθανή εκδοχή, αφού το σημερινό άθροισμα των δύο κομμάτων -Ν.Δ. και ΛΑΟΣ- θα υπερέβαινε, ενδεχομένως, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Η λίστα παρέχει και σχετική ασφάλεια στα δύο μέρη ότι θα εκλεγούν οι βουλευτές που επιθυμούν οι ηγεσίες, κάτι που προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση εκλογών με σταυρό προτίμησης όταν και η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θα περιορίσει δραστικά τον αριθμό των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ βουλευτών που θα μπουν στη Βουλή.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη αντιμετωπίζει την «επανένωση της κεντροδεξιάς» ως προϋπόθεση για την κυβερνητική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ΛΑΟΣ διατηρεί, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό τουλάχιστον 5% του εκλογικού σώματος. Η δεύτερη επισημαίνει ότι, εν αντιθέσει με τα μαθηματικά, στην πολιτική «ένα συν ένα δεν κάνει πάντοτε δύο» και αναδεικνύει τους κινδύνους πλήρους απώλειας του μεσαίου χώρου.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων σε τίποτε, πάντως, δεν θυμίζουν την προ μηνών σύρραξη. Η νέα σελίδα φαίνεται ότι άρχισε να γράφεται επί κυπριακού εδάφους. Παρά τις διαψεύσεις εκατέρωθεν για όσα ελέχθησαν, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης κάθισαν δίπλα στο μνημόσυνο προς τιμήν του Αντη Χατζηκωστή αλλά και στο τραπέζι που ακολούθησε, παρόντων και των Π. Παναγιωτόπουλου και Α. Γεωργιάδη. Και εκεί αντήλλαξαν απόψεις. Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα στη Βουλή.

«Ηδη ο κ. Καρατζαφέρης, με τη στάση του στην οικονομία, έχει προχωρήσει σε μία έμμεση αυτοκριτική, ενώ επικεντρώνει την κριτική του προς την πλευρά Μπακογιάννη» σημειώνει στέλεχος της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ., εξηγώντας έτσι και την αποκλιμάκωση της γαλάζιας κριτικής προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. «Δεν θα τον αποθαρρύνουμε» προσθέτει.

Στη Νέα Δημοκρατία, πάντως, θεωρούν ότι λειτουργούν από θέση ισχύος, πλέον, στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία». Και κρίνουν ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του μεγαλύτερου κόμματος. Αλλωστε, ακόμη κι αν προχωρήσει η διαδικασία επανένωσης της παράταξης, αυτό θα απαιτήσει δύσκολους χειρισμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Αν, τελικά, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με λίστα στις 3 Απριλίου, όπως επιμένει ο κ. Καρατζαφέρης, όλα είναι πιθανά. Σε διαφορετική περίπτωση, με τα δύο κόμματα να διεκδικούν τις ψήφους από μία λίγο ώς πολύ κοινή δεξαμενή, ουδείς αποκλείει ότι οι τόνοι του παρελθόντος θα επανέλθουν. Και, μάλιστα, οξύτεροι...

«Προσωρινές διαγραφές» λόγω δημοτικών

Κινήσεις ηγετικής πυγμής με την επιβολή πειθαρχικών ποινών σε στελέχη του κόμματος που δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές πραγματοποιεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ποινές που επιβάλλονται ακόμη και σε υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. έχουν -σύμφωνα με τον Γραμματέα Οργανωτικού κ. Μαν. Αγγελάκα και τον επικεφαλής του Πειθαρχικού κ. Απ. Κράτσα- περισσότερο χαρακτήρα «νουθεσίας». Προβλέπουν, δε, κατά κύριο λόγο την προσωρινή αφαίρεση κομματικών αξιωμάτων, χωρίς την άρση και της κομματικής ιδιότητας των στελεχών.

Ποινές «προσωρινής διαγραφής» έχουν επιβληθεί σε περίπου 50 στελέχη ανά την Ελλάδα. «Είναι ένα μήνυμα ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους καπνίσει» τόνισε στην «Κ» στέλεχος του κόμματος. Πάντως, οι κινήσεις της Συγγρού προκαλούν τοπικές αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ενδεικτικό παράδειγμα η Θεσσαλία. Στον Βόλο ήταν προεξοφλημένη η ποινή εις βάρος του πρώην δημάρχου της πόλης Κ. Μήτρου, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα Σκοτινιώτη έναντι της επίσημης υποψηφίας Ζέτας Μακρή. Στη γειτονική Λάρισα, ωστόσο, η επιβολή ποινής στον υποψήφιο βουλευτή Ντίνο Διαμάντο, προκάλεσε την οργή του τελευταίου. Ο κ. Διαμάντος αν και εξεδήλωσε την πρόθεση να διεκδικήσει τον Δήμο αποσύρθηκε από την κούρσα και, πλέον, φωτογραφίζει συγκεκριμένο στέλεχος ότι βρίσκεται πίσω από την απόφαση διαγραφής του.

Πηγή: www.newscode.gr