ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Σχέδιο διάσωσης" για τα υπερχρεωμένα κόμματα

"Σχέδιο διάσωσης" για τα υπερχρεωμένα κόμματα
Σε αναζήτηση μηχανισμού εξυγίανσης των οικονομικών των κομμάτων βρίσκεται η κυβέρνηση υπό το βάρος της υπερχρέωσής τους...

Σε αναζήτηση μηχανισμού εξυγίανσης των οικονομικών των κομμάτων βρίσκεται η κυβέρνηση υπό το βάρος της υπερχρέωσής τους και με μόνη επιλογή για τη βιωσιμότητά τους τη βοήθεια των τραπεζών και του κρατικού προϋπολογισμού.

Το «σχέδιο διάσωσης» επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και σύμφωνα με πληροφορίες, θα σέβεται την αυτονομία των κομμάτων και θα προωθεί την ισότιμη αντιμετώπισή τους, στοχεύοντας όμως στη μείωση διακίνησης μαύρου χρήματος και χρεοκοπίας των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ χρωστάει πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ και η ΝΔ περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα προσέφυγαν σε νέο δανεισμό για να ξεχρεώσουν προηγούμενα δάνειά τους.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά σε Ιπποκράτους και Συγγρού, έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστα κομματικά στελέχη να επιθυμούν πραγματικά την τέλεση πρόωρων εκλογών.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η πρόθεση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό της Ιπποκράτους με τη μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο κόμμα. Παράλληλα, περικοπές έχουν αποφασιστεί σε μια σειρά διοικητικές δαπάνες (καθαρισμός, χρήση κινητών τηλεφώνων, δαπάνες δημοσιότητας κ.ά.).

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ συνεχίζεται ο εξορθολογισμός των δαπανών, με τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος κ. Θανάση Σκορδά να προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει πηγές χρηματοδότησης. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται λιγότερες περικοπές και επικρατεί η λογική της επαναφοράς «εξαφανισμένων» στελεχών στη δουλειά.

Τo KKE ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη ξεκινά καμπάνια, χωρίς να καταφύγει σε δάνεια (αν και χρωστά περί τα 5 εκατ. ευρώ στην Εθνική).

Ανοιχτές είναι οι οικονομικές πληγές στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πολιτική του ΛΑΟΣ είναι η σφιχτή διαχείριση.