ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα συμφωνηθέντα και οι εκκρεμότητες

Τα συμφωνηθέντα και οι εκκρεμότητες

Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει πότε και κυρίως με ποιο τρόπο θα πάρει η Ελλάδα τα 8,1 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η δόση θα δοθεί σε δόσεις, πράγμα που σημαίνει πως για να παίρνει η Ελλάδα θα χρήματα πρέπει να εκπληρώνει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» η συμφωνία για το Δημόσιο στην σύσκεψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη με την τρόικα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Συμφωνήθηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.556 υπάλληλοι σε δύο «κύματα» μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί (45,56%) 5.730 εργαζόμενοι προέρχονται από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, 4.150 υπάλληλοι που θα προκύψουν από το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων και 2.676 εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες αντί για 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και θα αξιολογηθούν προκειμένου να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις που υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα ποσοστό της τάξης του 80-90% από τους 12.556 διαθέσιμους θα απορροφηθεί σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο ύστερα από αξιολόγηση.

Τον Ιούλιο θα αποχωρήσουν 1.976 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες, 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το Σεπτέμβριο θα φύγουν από το Δημόσιο 700 εκπαιδευτικοί, 3.496 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, 550 υπάλληλοι από το υπουργείο Υγείας, 1.000 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 2.000 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 550 από άλλα υπουργεία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών έως τώρα έχει συμφωνηθεί με τη Τρόικα να μην επιβληθεί εισφορά 0,2% υπέρ ΟΑΕΕ στο τζίρο των επιχειρήσεων, όπως επίσης να μη μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές απόστρατων και εν ενεργεία ένστολων.

Το σίγουρο είναι ότι επανέρχεται ο αποκαλούμενος φόρος πολυτελείας, που αφορά σε Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.ε., σε σκάφη αναψυχής και που είχε καταργηθεί ως... αναποτελεσματικός, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τη Τρίτη το πρωί.

Στο τραπέζι παραμένει και το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς παρά τις επιφυλάξεις της Τρόικας για τη σκοπιμότητα μείωσης του συντελεστή αλλά και τα ισοδύναμα που προτάθηκαν από το οικονομικό επιτελείο.