ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπούλιας: "Αχτίδα ελπίδας" οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων

Παπούλιας: "Αχτίδα ελπίδας" οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων
Γύρω από τη "θετική εξέλιξη" του κύματος διαμαρτυρίας που αναπτύσσεται στα Κατεχόμενα...

Γύρω από την "εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, θετική και μη αναμενόμενη εξέλιξη" του κύματος διαμαρτυρίας που αναπτύσσεται στα Κατεχόμενα της Κύπρου από Τουρκοκύπριους, περιστράφηκε η συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος της Κύπρου (ΕΔΕΚ) Γιαννάκη Ομήρου.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε "αχτίδα ελπίδας" τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν "να ξεκουμπιστεί η Τουρκία από την Κύπρο".

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι, όπως είπε, προβάλλουν κυρίως πολιτικά, όχι τόσο οικονομικά αιτήματα, θεωρούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν τους προσέβαλε, ενώ τους σπρώχνει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με αποτέλεσμα να χάνεται το τουρκοκυπριακό στοιχείο.

Μίλησε ακόμη για κοινό μέτωπο και κοινό αγώνα για να τερματισθεί η κατοχή.

"Φαίνεται ότι υπάρχει συνειδητοποίηση πλέον ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση της κηδεμονίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του εποικισμού που είναι θανάσιμος κίνδυνος για τους Τουρκοκύπριους, θα υπάρξει ημερομηνία λήξης για το τουρκοκυπριακό στοιχείο", επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν, σύμφωνα με την απογραφή, 124.000 και σήμερα είναι μόνο 75-80.000.

"Υποτίθεται μάλιστα ότι η τουρκική εισβολή έγινε, όπως έλεγε ο Ετζεβίτ, για να σωθούν οι Τουρκοκύπριοι", δήλωσε.