ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

-Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα μέρη απ’ όπου θα περάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

-Τι κομίζει στην Ελλάδα

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, την οποία και χαιρέτισε, και είπε πως μόλις το Ταμείο αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό.

Ο κ. Σόιμπλε αν και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες της Ελλάδας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

"Θα σας συμβούλευα να σταματήσετε αυτή τη συζήτηση, δεν είναι προς όφελός σας", ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στις 14:00 συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 15:15 θα συναντηθεί, επίσης στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θα ακολουθήσει στις 16:00 επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη, με τους οποίους θα υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης για την εμπλοκή της KfW στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο.

Τι κομίζει στην Αθήνα ο Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός αναμένεται να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και να συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο κ. Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους και πρόσθεσαν ότι αυτό είναι αποστολή της τρόικας και όχι μεμονωμένων κρατών.

Όπως αναφέρει το Βερολίνο θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.

«Αστακός» η Αθήνα

Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε πραγματοποιείται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως γίνει και με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, από τις 9:00 έως τις 20:00 απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας, ενώ θα γίνουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πάντως, αριστερές οργανώσεις ανακοίνωσαν συγκέντρωση κατά του Σόιμπλε την Πέμπτη, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα: «Ο Σόιμπλε είναι ανεπιθύμητος».

Κλειστοί σταθμοί του μετρό

Παράλληλα, από τις 9:30 το πρωί θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό. Κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Επιπλέον, τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΒΙΝΤΕΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Β.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Θα επενδύσουμε στην Ελλάδα – Συνεχίστε τις προσπάθειες