ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα εγκλωβισμένη στο παιχνίδι της τρόικας

Η Ελλάδα εγκλωβισμένη στο παιχνίδι της τρόικας

Ρόλο ηγεμόνα παίζουν οι τροϊκανοί προκαλώντας τον ελληνικό λαό- Εκπροσωπούν συμφέροντα και μάχονται για χρήμα

Ένα βρώμικο παιχνίδι χωρίς όρους έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα αναγκάζοντάς τη να στροβιλίζεται στον φαύλο κύκλο του χρέους.

Το χρέος της χώρας μας ανακυκλώνεται συνεχώς και μάλιστα εν γνώσει των κυβερνώντων που δεν έχουν το θάρρος να υψώσουν ανάστημα ενάντια στους κερδοσκόπους δανειστές.

Η Ελλάδα αναγκάζεται συνεχώς να παίρνει νέα, βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα, οδηγώντας στην ανέχεια εκατομμύρια πολίτες, υπό την απειλή ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση.

Μάλιστα την Τετάρτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι εταίροι έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα για 80 υπαλλήλους που δεν είχαν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας, οι δανειστές απειλούν ότι δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση αν δεν εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις.

Όταν δοθεί το «πράσινο φως» και τα χρήματα εκταμιευθούν, τότε σαν «κοράκια» περιμένουν να πάρουν και εκείνοι με τη σειρά τους τα... χρωστούμενα!

Tο καταλαβαίνει και ο πλέον φυρόμυαλος: οι συνεχείς περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη φορολογία, είναι πολιτικές που νεκρώνουν την οικονομία και βάζουν "φρένο" στα όποια σχέδια ανάπτυξης.

H αγορά «στέγνωσε», η κατανάλωση περιορίζεται δραματικά, η παραγωγή ελαχιστοποιείται, η ανεργία καλπάζει. O κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες πολιτικές δεν πρόκειται η Ελλάδα να ορθοποδήσει. Αποδεικνύεται στην πράξη εδώ και τρία χρόνια. Είναι αδύνατο να μην το καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες.

Η ηγεμονική στάση της τρόικας

Προκλητική και κατά πολλούς επικίνδυνη είναι η στάση των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Οι κκ Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (Κομισιόν), έχουν έρθει στην Αθήνα με τη λογική ότι ηγεμονεύουν μία ολόκληρη χώρα. Η στάση των Ελλήνων πολιτικών βέβαια τους βοηθάει να επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη, μιας και δέχονται τις περισσότερες φορές αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις τους.

Ξέρουν καλά πως να διαχειριστούν το "παιχνίδι", παίζοντας το ρόλο του "καλού" και του "κακού" μπάτσου.

Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, που κάνουν λόγο για έναν "σκληρό" Πολ Τόμσεν, ενώ χαρακτηρίζουν πιο ήπιους τους άλλους δύο.

Στην πραγματικότητα οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν "ρόλους" για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Ματίας Μορς έχει αναλάβει να πιέσει την ελληνική πλευρά για την υλοποίηση των προσυμφωνηθέντων, προωθώντας ουσιαστικά την πολιτική και τα συμφέροντα της Γερμανίας. Το ΔΝΤ εκφράζει μεν δυσαρέσκεια για αυτή τη στάση, αλλά και για τη "γερμανική στροφή" της ελληνικής κυβέρνησης, εντούτοις δεν σχεδιάζει προς το παρόν αποχώρηση από τη χώρα.

Η ηγεμονική στάση των τροϊκανών φάνηκε και μετά τον ανασχηματισμό. Στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι δανειστές των πέρασαν από "ιερά εξέταση". Αφού τον ρώτησαν για τους σκοπούς του, άρχισαν την ανάκριση για τις σχέσεις τους με ορισμένους υπουργούς αλλά κυρίως για τη σχέση του με τον προκάτοχό του κ. Αντ. Μανιτάκη. Όταν ο κ. Μητσοτάκης τους είπε πως το μόνο κοινό που έχουν είναι καταγωγή τους από την Κρήτη, εκείνοι τον κοίταξαν καχύποπτα, υποθέτοντας πως οι δύο άνδρες έχουν στενές σχέσεις.

Το συμπέρασμα

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η τρόικα βρίσκεται εδώ για να προστατέψει συμφέροντα των δανειστών μας και όχι την επιβίωση του λαού μας, εθελοτυφλεί και έχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Οι «ψυχροί εκτελεστές» της τρόικας απαιτούν περικοπές μισθών και συντάξεων, αφανισμό του κοινωνικού κράτους, αδιαφορώντας παγερά για την τραγωδία της ελλαδικής κοινωνίας.

H τρόικα επιμένει να οδηγεί τη χώρα στον λιμό, στην ανεξέλεγκτη απόγνωση και οι Έλληνες πολιτικοί επιμένουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα με επίταση αλαζονείας.

Δεν είναι ιεραπόστολοι με φιλανθρωπικές προθέσεις, συμφέροντα εκπροσωπούν και μάχονται για χρήμα.