ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα στα πρώτα Eurogroup

Στουρνάρας: Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα στα πρώτα Eurogroup

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Reutersο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2015 και 2016 παρά τις αντίθετες προβλέψεις από τους πιστωτές Ε.Ε. και ΔΝΤ, ενώ υποστηρίζει ότι η ύφεση θα είναι φέτος μικρότερη από ό,τι αναμένεται, καθώς ανακάμπτει ισχυρά ο τουριστικός κλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός και πως συνδέεται με την κόπωση λόγω λιτότητας.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος»

Εν αντιθέσει με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ε.Ε., που αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο για δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 – 16, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι προβλέψεις της Αθήνας, που θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο, ενδέχεται να δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο κενό.

«Είμαστε μπροστά από τις προβλέψεις μεσοπρόθεσμα, οπότε ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, επειδή γνωρίζετε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα για τον ρυθμό ανάπτυξης», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει κενό, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές στις συντάξεις ή στους μισθούς ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για το εάν είναι πιθανό να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου το κενό, ο κ. Στουρνάρας απάντησε «είναι πιθανόν», προσθέτοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Επιβεβαίωσε τον στόχο για ύφεση 4,2% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο. «Τα τουριστικά έσοδα του Μαΐου είναι πολύ καλύτερα των προβλέψεων, εάν συνεχίσουμε έτσι στους επόμενους μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου 4% και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στις πρώτες ημέρες του στο υπουργείο Οικονομικών και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup όχι μόνο από τον κ. Schaeuble, αλλά επίσης από τη Maria Fekter και άλλους. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι πολύ-πολύ καλύτερα. Τώρα έχω μόνο φίλους στο Eurogroup και ανθρώπους που εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια».

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές.

«Υπήρξε αίμα, δάκρυα και λάθη που έγιναν τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ευρωζώνη – τεράστια λάθη και από τους δύο.