ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kαταγγελίες Καρχιμάκη για Καρτέλ σε καταναλωτικά αγαθά

Kαταγγελίες Καρχιμάκη για Καρτέλ σε καταναλωτικά αγαθά

Για αφαίμαξη του μισθού των Ελλήνων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Μιχ. Καρχιμάκης, αναφερόμενος στις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που έχουν τα Σούπερ Μάρκετ, παρά την κρίση.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μιλά για άτυπα καρτέλ και ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών ,σε ΌΛΟ το φάσμα της διακίνησης και της εμπορίας καταναλωτικών αγαθών.

Αναλυτικά:

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΎΝ ΤΙΣ ΤΙΜΈΣ ΣΕ ΥΨΗΛΆ ΕΠΊΠΕΔΑ ΕΝΩ ΤΑ ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΑ ΜΕΙΏΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΝΤΑΙ ΜΌΝΟ ΜΕ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ .

Ενώ η οικονομική κρίση, η μεγάλη ανεργία, και οι περικοπές μισθών περιορίζουν τα διαθέσιμα ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΑ.

Τα ελληνικά νοικοκυριά υφίστανται ακόμα μια αφαίμαξη, πληρώνοντας πολύ ακριβά βασικά καταναλωτικά είδη ,και ενώ ΜΕΙΏΝΟΝΤΑΙ τα ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΑ οι ΤΙΜΈΣ είτε δεν ΜΕΙΏΝΟΝΤΑΙ είτε σε πολλές περιπτώσεις ανεβαίνουν αναιτιολόγητα.

Αιτία ;η έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού λειτουργία άτυπων ΚΑΡΤΈΛ ,και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών ,σε ΌΛΟ το φάσμα της διακίνησης και της εμπορίας καταναλωτικών αγαθών.

Έτσι ορισμένος αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων λυμαίνονται την αγορά και αποκομίζουν υπερκέρδη ακολουθώντας εναρμονισμένες πολιτικές τιμών.

ΟΙ ΤΙΜΈΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΌΓΗΤΑ ΥΨΗΛΈΣ .

Οι ΤΙΜΈΣ λοιπόν είναι πολλές φορές ΑΔΙΚΑΙΟΛΌΓΗΤΑ υψηλές ,ενώ υπάρχουν συνθήκες μειωμένης ζήτησης και άνω το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί .

Τι συμβαίνει ;

Υπάρχουν αθέμιτες συμπράξεις (δημιουργία ΚΑΡΤΈΛ στην διαμόρφωση των τιμών )κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ,ενδοομιλικες συναλλαγές πολυεθνικών ,και οι ευθύνες βαρύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε κλάδο .

Σύμφωνα λοιπόν με υπεύθυνες εκτιμήσεις περίπου 1,2 δις ευρώ είναι η ετήσια επιβάρυνση των καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη δράση των ΚΑΡΤΈΛ ,που συγκροτούνται κυρίως από εταιρείες ´´Σουπερ μάρκετ ´´ και μεγάλους εισαγωγείς και χονδρέμπορους .

Το ποσόν δε αυτό είναι τεράστιο, μεγαλύτερο από τους συνολικούς φόρους που πληρώνουν 4 εκατομμύρια οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων .

Η ΑΝΥΠΑΡΞΊΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΠΆΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΏΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΏΝ ΕΊΝΑΙ ΠΛΈΟΝ ΚΑΙ ΟΡΑΤΉ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΗ .

Το ερώτημα που τίθεται είναι ,αν είναι τελικά συνειδητή .

Άρα κινούνται αιτιολογημένες υποψίες και σκέψεις που οδηγούν αλλού !!!!!!!!

Έτσι λοιπόν στα ´´Σουπερ μάρκετ ´´της Αθήνας. Και της επαρχίας οι ΤΙΜΈΣ των τροφίμων είναι από 7% μέχρι και 30% ψηλότερες απ´ οτι στην Γερμανία ,στην Γαλλία και σε άλλες χώρες όπου οι μέσοι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι.

Κατά συνέπεια ,η διατήρηση των υψηλών τιμών ,σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους εργασίας οδηγεί σε αυξήσεις του περιθωρίου κέρδους πολλών μεγάλων επιχειρήσεων ,που παρά την μείωση των πωλήσεων αυξάνουν η και ΔΙΑΤΗΡΟΎΝ την κερδοφορία τους σε βάρος των πολλών και κυρίως των φτωχών και των αδυνάτων .

Και εδώ επιβεβαιώνεται ότι, η ανυπαρξία και η ΑΝΕΠΆΡΚΕΙΑ των ελεγκτικών μηχανισμών είναι πλέον ΟΡΑΤΉ και αποδεδειγμένη .

ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΔΙΕΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΜΌΝΟ ΜΕ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ

ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΕ ΘΕΩΡΊΕΣ ΚΑΙ ΎΠΟΠΤΕΣ ΑΝΟΧΈΣ

Το σύστημα αυτό θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο του ,εάν η συντεταγμένη πολιτεία ,συνεχίζει να το αντιμετωπίζει ,ειδικά τώρα που είναι περίοδος κρίσης ,με χάδια ,με θεωρίες ,και με αμήχανες ,η και ύποπτες ανοχές .

Το σύστημα, αυτό αν θέλουμε να υπερασπιστούμε, τους αδύναμους ,και τα θύματα του πολέμου της κρίσης ,διεμβολίζεται ,διαπερνάται ,και συνετίζεται, μόνο με μια διαρκή και αμείλικτη σύγκρουση .