ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Πληρώσαμε 4 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σταϊκούρας: Πληρώσαμε 4 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές

Περίπου 4 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, όπως δήλωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρεμβαίνοντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον τουρισμό που περιλαμβάνει και την υπουργική τροπολογία για τον συμψηφισμό των οφειλών ανάμεσα σε ΕΥΔΑΠ και δημόσιο, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πληρώθηκαν περίπου 4 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ενώ το συνολικό ποσό που προβλέπεται στον ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού είναι 8 δισ.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την επίμαχη τροπολογία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι διευκολύνεται η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τίποτα άλλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζήτησαν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Π. Λαφαζάνης πάντως, ζήτησε και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΕΥΔΑΠ για να δούμε, όπως είπε, τι λένε οι πολίτες.

Σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση υπήρξε και για το σημείο εκείνο της τροπολογίας με το οποίο καταργείται η υποχρέωση του δημοσίου να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση που είναι κατοχυρωμένη, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα καθεστώς εργασίας που θα ωφελήσει τον επιχειρηματία που θα την αγοράσει, καθώς η εταιρία θα είναι απαλλαγμένη από βαρίδια.

Ο Χρ. Σταϊκούρας από την πλευρά του αντέτεινε ότι δεν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, παρά μόνον στρεβλώσεις και προνόμια.