ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας:Το μόνο success story θα είναι η ανατροπή του μνημονίου!

Τσίπρας:Το μόνο success story θα είναι η ανατροπή του μνημονίου!

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον αγώνα για την ανατροπή «της Κυβέρνησης του Μνημονίου», έστειλε από την Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στην Θεσπρωτική πρωτεύουσα, με αφορμή την λειτουργία του 1ου Camping της νεολαίας του κόμματος στο Δρέπανο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος για τη προοπτική της χώρας και την απαντοχή του λαού. Ούτε λεπτό διακοπή, στον αγώνα να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την κυβέρνησή του μνημονίου. Ούτε λεπτό διακοπή, στη μάχη για να απαλλάξουμε τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων από τα μνημόνια και τα ανθρωποκτόνα μέτρα. Ούτε λεπτό διακοπή στην προσπάθεια να ανοίξουμε μαζί με τους νέους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με όλους τους Έλληνες που καταστρέφονται από τη σημερινή πολιτική, ένα άλλο δρόμο για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας «να μην τολμήσει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία του Έλληνα εργαζόμενου» για να προσθέσει: «Θυμίζω για μία ακόμα φορά στον κ. Σαμαρά, ότι οι Έλληνες πολίτες, ανακεφαλαιοποιούν τις χρεοκοπημένες τράπεζες από το υστέρημά τους. Και ότι, μόνο λίγα, δεν είναι τα 38,3 δισ. ευρώ δανεικού δημόσιου χρήματος, που δόθηκαν στις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο. Οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι δεν σώζουν τις τράπεζες εδώ και 3 χρόνια, για τις δουν να τους κυνηγούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, είναι ο πραγματικός προστάτης και εγγυητής της ατομικής ιδιοκτησίας του πολίτη, ενώ χαρακτήρισε «πραγματικό κίνδυνο για το σπίτι του δανειολήπτη», τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο «ως εντολοδόχους των δανειστών». Μάλιστα ανέφερε ότι, αντί η κυβέρνηση να «κουρέψει» τα δάνεια των νοικοκυριών, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που επέβαλε στους δανειολήπτες στην τριετία των μνημονίων, και να διευκολύνει τους όρους αποπληρωμής τους, ετοιμάζεται να «κουρέψει» την περιουσία του μέσου πολίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτή καιροφυλαχτεί να περάσει ολοένα και σκληρότερα μέτρα μες στη καρδιά του καλοκαιριού, «σαν το κλέφτη, ευελπιστώντας ότι, δε θα τη πάρουμε χαμπάρι». Μέσα στο καλοκαίρι, είπε, «μας ήρθε ο κ. Σόιμπλε για να επιθεωρήσει τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Μέσα στο καλοκαίρι, η επίθεση εναντίον μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων, πήρε το χαρακτήρα αντιδημοκρατικής επιχείρησης, με το πολυνομοσχέδιο, το μαύρο της ΕΡΤ, τα μικρά καθημερινά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Μέσα στο καλοκαίρι, αποφασίζουν επέκταση του χαρατσιού ως το 2016, απολύσεις εκπαιδευτικών, κλείσιμο νοσοκομείων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους χρωστάνε πάνω από 1000 ευρώ, δηλαδή για τη πλειοψηφία των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στην κινητικότητα στο δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μιχελάκης, ψαρεύουν σε θολές δεξαμενές για να βρουν τις χιλιάδες των ανθρώπων που θα πεταχτούν στο δρόμο, που θα χάσουν τη δουλειά τους, θα μπουν στο μύλο της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας, ή όπως αλλιώς βαφτίζουν τώρα τη βαρβαρότητα», ενώ υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές πολιτικές και το Μνημόνιο, δεν μπορούν να συνεχιστούν για πολύ. «Η λύση της διαγραφής χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ευρώπη και τους λαούς της» είπε.

«Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμό κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες» συμπλήρωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, τόνισε, «ένα σχέδιο που χαίρει εκτίμησης και αναφοράς διεθνώς, ως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη καταστροφική πορεία της λιτότητας».

Τέλος απευθυνόμενος στην νεολαία ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι «είναι η γενιά της ανατροπής, η γενιά της ελπίδας, η γενιά που θα γκρεμίσει την αρρωστημένη νοοτροπία του βολέματος και του ρουσφετιού, η γενιά που θα διεκδικήσει τη ζωή με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία. Η γενιά που θα ξαναχτίσει την Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην Ηγουμενίτσα και αύριο του πρωί θα έχει συναντήσεις με τους φορείς της Θεσπρωτίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στη πόλη σας,

Είναι χαρά μου να μιλώ στους πολίτες της Ηγουμενίτσας και στις νέες και τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι το ξέρουμε ότι ζούμε ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Κάποτε γινόταν λόγος λίγο περιπαικτικά για τα μπάνια του λαού.
Για την αναγκαία περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης που ο καθένας δικαιούται και χρειάζεται.

Σήμερα, με την κυβέρνηση της καταστροφής και την πολιτική της, εκατομμύρια Έλληνες έχουν στερηθεί ακόμα και αυτό το μικρό διάλειμμα.
Γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο δε κάνει διάλειμμα αλλά καιροφυλαχτεί να περάσει ολοένα και σκληρότερα μέτρα μες στη καρδιά του καλοκαιριού, σα το κλέφτη, ευελπιστώντας ότι δε θα τη πάρουμε χαμπάρι.

Για αυτό και τα νέα μέτρα, ακόμα και στα θερινά τμήματα δεν έχουν διακοπές.

Ούτε και η τρόικα διακόπτει το δηλητηριώδες μίγμα του μνημονίου που καταστρέφει την ελληνική οικονομία.

Μέσα στο καλοκαίρι μας ήρθε ο κ Σόιμπλε για να επιθεωρήσει τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
Μέσα στο καλοκαίρι η επίθεση εναντίον μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων πήρε το χαρακτήρα αντιδημοκρατικής επιχείρησης, με το πολυνομοσχέδιο, το μαύρο της ΕΡΤ, τα μικρά καθημερινά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα.

Μέσα στο καλοκαίρι αποφασίζουν επέκταση του χαρατσιού ως το 2016, απολύσεις εκπαιδευτικών, κλείσιμο νοσοκομείων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους χρωστάνε πάνω από 1000 ευρώ, δηλαδή για τη πλειοψηφία των ελλήνων.

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αλλά όπως βλέπετε, ούτε και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διακόψουμε τον αγώνα μας.

Από εδώ από την Ηγουμενίτσα, τη τελευταία μέρα του Ιούλη, στέλνουμε το μήνυμα :

Ούτε λεπτό διακοπή στον αγώνα να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την κυβέρνησή του μνημονίου.

Ούτε λεπτό διακοπή στη μάχη για να απαλλάξουμε τη χώρα και τις ζωές των ανθρώπων από τα μνημόνια και τα ανθρωποκτόνα μέτρα.
Ούτε λεπτό διακοπή στην προσπάθεια να ανοίξουμε μαζί με τους νέους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με όλους τους Έλληνες που καταστρέφονται από τη σημερινή πολιτική, ένα άλλο δρόμο για τη χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Πολίτες της Ηγουμενίτσας

Κάθε μέρα που περνάει η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια πρωτοφανή τραγωδία.

Κάθε ώρα που περνάει η Παιδεία, η Υγεία, το κοινωνικό κράτος, η κοινωνική ασφάλιση, ξεχαρβαλώνονται για να οικοδομηθεί στη θέση τους ένα καθεστώς αγριότητας.

Ο κύριος Στουρνάρας επεξεργάζεται τα νέα του μέτρα, με στόχο το δημόσιο και ότι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος.
Ο κύριος Βρούτσης επεξεργάζεται ακόμα χειρότερο εργασιακό καθεστώς, μέτρα διευκόλυνσης των απολύσεων, νέα περικοπή στις συντάξεις, μείωση του κατώτερου μισθού.

Σε λίγο θα απαιτήσουν από σας τους νέους όχι μόνο να δουλεύετε ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο και δικαιώματα, αλλά και να πληρώνετε για να εργαστείτε.

Ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Μιχελάκης, ψαρεύουν σε θολές δεξαμενές για να βρουν τις χιλιάδες των ανθρώπων που θα πεταχτούν στο δρόμο, που θα χάσουν τη δουλειά τους, θα μπουν στο μύλο της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας, ή όπως αλλιώς βαφτίζουν τώρα τη βαρβαρότητα.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει.

Οδηγείται με φρενήρη ρυθμό στη καταστροφή.

Τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε έναν δρόμο που οδηγεί στο γκρεμό.

Το βλέπουν πια όλοι.

Το βλέπουν και οι εταίροι και οι δανειστές μας, αλλά δε τους νοιάζει, έχουν σημαντικότερα πράγματα από εμάς και τις ζωές μας.

Έχουν εκλογές στη Γερμανία.

Το βλέπει και ο κ. Σαμαράς που κρατάει το τιμόνι και κάνει πως δε καταλαβαίνει.

Βλέπει τα φώτα της πρόσκρουσης να έρχονται καταπάνω μας και υποκρίνεται ότι βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ.

Το βλέπουμε και όλοι εμείς οι επιβάτες και φωνάζουμε.

Δεν αρκεί, όμως να φωνάζουμε.

Πρέπει να αρπάξουμε το τιμόνι, να πατήσουμε φρένο και να αλλάξουμε πορεία πριν να είναι αργά.

Δεν αρκεί άλλο να διαπιστώνουμε το αδιέξοδο.

Οι νέες, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι κολασμένοι των μνημονίων είναι καιρός να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας.
Να παραμερίσουν το παλιό, το φθαρμένο, το σάπιο, το πρόθυμο να παίζει με τις τύχες των ανθρώπων για να εξασφαλίσει τις δικές του τύχες και τις τύχες των συμφερόντων, ξένων και ντόπιων, που εκφράζει και εκπροσωπεί.

Όποιος περιμένει έλεος και ανθρωπιά από τους ανθρώπους, τα κόμματα και τις πολιτικές, που μας έφεραν ως εδώ, και τώρα υπόσχονται να μας σώσουν από την καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν, ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Μπροστά μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτή τη πορεία ή θα σερνόμαστε για χρόνια στη μιζέρια και στην αναξιοπρέπεια.

Η θα πάρουμε τώρα τολμηρές αποφάσεις ή θα ζήσουμε σε μια χώρα αποικία χρέους, σε μια χώρα που θα στέλνει τα παιδιά της μετανάστες στο εξωτερικό και θα τη διοικούν οι επιθεωρητές της τρόικα.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά μόνο την επιλογή του αγώνα για την ανατροπή του παλιού, του φθαρμένου, του σάπιου.

Για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης κι αυτής της πολιτικής.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της.

Δεν θα της επιτρέψουμε να τραβήξει τη σκανδάλη στους δανειολήπτες, που εδώ και καιρό έχει βάλει στο στόχαστρό της.

Από την όμορφη πόλη σας, στέλνω μήνυμα στον Πρωθυπουργό της χώρας.
Να μην τολμήσει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία του Έλληνα εργαζόμενου.

Θυμίζω –για μία ακόμα φορά– στον κύριο Σαμαρά ότι οι Έλληνες πολίτες ανακεφαλαιοποιούν τις χρεοκοπημένες τράπεζες από το υστέρημά τους.
Και ότι μόνο λίγα δεν είναι τα €38,3 δις δανεικού δημόσιου χρήματος που δόθηκαν στις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι δεν σώζουν τις τράπεζες εδώ και τρία χρόνια, για τις δουν να τους κυνηγούν.

Δεν σώζουν τις τράπεζες για να χάσουν τα σπίτια τους.

Γνωρίζει η κυβέρνηση που εκδικείται τα θύματα της πολιτικής της, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν έχουν και δεν μπορούν.

Γι' αυτό και δεν αποπληρώνουν τις δανειακές δόσεις τους.
Και δεν έχουν και δεν μπορούν γιατί τα Μνημόνια ανέτρεψαν τη ζωή τους.

Τους στέρησαν εισοδήματα, δυνατότητες και προοπτικές.

Και αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια», εκτελεί τις εντολές της τρόικας και απασφαλίζει τη βόμβα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Αντί η κυβέρνηση να «κουρέψει» τα δάνεια των νοικοκυριών, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που επέβαλε στους δανειολήπτες στην τριετία των μνημονίων, και να διευκολύνει τους όρους αποπληρωμής τους, ετοιμάζεται να «κουρέψει» την περιουσία του μέσου πολίτη. Την ατομική ιδιοκτησία, που, μόλις πριν από ένα χρόνο, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο κύριος Σαμαράς ισχυριζόταν πως κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα αποδεικνύεται και αυτή η αλήθεια.

Ότι ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Βενιζέλος, ως εντολοδόχοι των δανειστών, είναι ο πραγματικός κίνδυνος για το σπίτι του δανειολήπτη.
Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός προστάτης και εγγυητής της ατομικής ιδιοκτησίας του πολίτη

Οφείλω να ομολογήσω ότι μέσα στο δράμα που περνάμε, ώρες-ώρες αυτή η κυβέρνηση γίνεται κωμική, μέσα στη τραγικότητά της.
Θαρρείς και πυξίδα της είναι ο μελαγχολικός λόγος του ποιητή:
«Πορεύονται στο πουθενά για ένα μέλλον που ήταν χθες».

Περιπλανώνται στα συντρίμια της πολιτικής τους, με μόνο σχέδιο για το αύριο το κάθε επόμενο Μνημόνιο.

Είναι τέτοια η απελπισία τους. Για το ότι μιλάνε για «success story», δίχως να μπορούν να εμφανίσουν ούτε ένα παράδειγμα επιτυχίας.

Που πιάστηκαν όλοι μαζί από το κλαρί της περίφημης προσωρινής επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση. Από το 23% στο 13%.

Και είναι τόσο γυμνός ο βασιλιάς. Που βγήκε ο ίδιος να την ανακοινώσει, ως δήθεν επιτυχία.

Του ξέφυγαν βέβαια και κάνα δυο μπινελίκια, αλλά είναι το λιγότερο.
Αλλά είναι, πράγματι, τόσο παροιμιώδης η ανικανότητά τους. Που ακόμα και ένα απλό μέτρο, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το έκαναν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Και το έστειλαν στους εστιάτορες και τους καταναλωτές.

Και έτσι πρόλαβαν και υποθήκευσαν την όποια αποτελεσματικότητά του.
Γιατί, τελικά, αλλάζουν όλα για να μην αλλάξει τίποτα.

Γιατί με τις επιμέρους ρυθμίσεις στην εφαρμογή του μέτρου το τελικό όφελος στις τιμές για τον καταναλωτή – αν υπάρξει – θα είναι δυστυχώς μικρό.

Εκτός αν μάθουμε να τρώμε χταπόδι πίνοντας, αντί για ούζο, πορτοκαλάδα.

Και να πίνουμε τον εσπρέσο σε τραπεζοκαθίσματα.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών που συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση στο ΦΠΑ για όσους πίνουν καθιστοί τον καφέ τους.

Έχει φτάσει η στιγμή που η χρεοκοπία των Μνημονίων ούτε φτιασιδώνεται ούτε – πολύ περισσότερο κρύβεται.

Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας εξαντλήθηκαν σε όλες τις εκδόσεις τους.

Ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βενιζέλος και ο αισιόδοξος κύριος Στουρνάρας, αντικρίζουν τώρα όλοι κατάματα τα αδιέξοδα των επιλογών τους.

Ο λογαριασμός της αποτυχίας έρχεται και είναι βαρύς.

Οι ίδιες οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν παραδέχονται, σήμερα, ότι το δημοσιονομικό κενό που κάθε χρόνο δημιουργεί το Μνημόνιο, θα φτάσει στα €4 δις τη διετία 2015-2016.

Και αυτό το κενό δεν καλύπτεται ούτε με υπεκφυγές ούτε με αλχημείες.
Το πρόγραμμα δε βγαίνει.

Και αν οι παρανοϊκοί τεχνοκράτες της τρόικα νομίζουν ότι μπορούν να παίρνουν συνέχεια μέτρα εξόντωσης, ας καταλάβουν ότι ούτε ο λαός ούτε ο τόπος αντέχουν πια άλλο.

Και διαμορφώνεται πλέον καθημερινά μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.
Αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική.

Μια ήρεμη δύναμη ανατροπής, η οποία έχει αηδιάσει από το κακόγουστο, αλλά επαναλαμβανόμενο, θεατρικό έργο των εκβιασμών των δανειστών, των ανθρωποθυσιών, των δόσεων και των αποτυχιών.

Και το κυριότερο, αυτή η ήρεμη δύναμη ανατροπής πείθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει, θέλει και μπορεί ν' αλλάξει τη μοίρα του λαού και του τόπου.
Είναι άνθρωποι οι οποίοι αρχίζουν να μας εμπιστεύονται, μετά από πολλές παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, πιθανώς δε και ενστάσεις απέναντί μας τον Ιούνιο του 2012.
Και, επίσης, αντιλαμβάνονται πλέον ότι το μόνο πραγματικό δίλημμα που θα καθορίσει την πορεία αυτού του τόπου τα επόμενα χρόνια είναι:

Μνημόνιο ή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο εκφοβισμού και εκβιασμού του ελληνικού λαού.

Όλοι πια καταλαβαίνουν ότι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος για τη προοπρική της χώρας και την απαντοχή του λαού.
Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι δανειακές δόσεις των πιστωτών πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων της χώρας.

Και όχι στη στήριξη των αναγκών μας.

Γιατί γνωρίζουμε ότι το 98% των δανείων επιστρέφει στους πιστωτές.
Αυτοί έχουν, συνεπώς, ισχυρό κίνητρο ώστε να διαπραγματευτούν ανοιχτά, ειλικρινά και ισότιμα μαζί μας.

Γιατί, πολύ απλά αν το αρνηθούν θα χάσουν τα λεφτά τους και θα διακινδυνεύσουν την ίδια τη προοπτική της ευρωζώνης.

Όπως είπε χθες καθαρά και ο Τζέιμς Γκαλμπρέηθ, αλλά και οι περισσότεροι οικονομολόγοι παραδέχονται.

Συνεπώς η λύση για την Ελλάδα, ταυτίζεται με τη λύση για την Ευρώπη.
Όχι για τη Γερμανική Ευρώπη που κοντόθωρα και κοντόμυαλα οικοδομούν οι προστάτες του κ Σαμαρά, οι κ Μέρκελ και ο κ Σόιμπλε.

Αλλά για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη των λαών της.

Για αυτό και η πρότασή μας, αποτελεί φάρο και πυξίδα όχι μόνο για τις ελληνίδες και τους έλληνες, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Η λύση της διαγραφής χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμό κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Εμείς, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο.

Ένα σχέδιο που χαίρει εκτίμησης και αναφοράς διεθνώς,ως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση στη καταστροφική πορεία της λιτότητας.
Έχουμε σχέδιο να χρηματοδοτήσουμε την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με moratorium στην αποπληρωμή των τόκων.

Στο πλαίσιο μιας συνολικής και οριστικής ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Με την ενίσχυση των Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και την τόνωση της συνολικής εσωτερικής ζήτησης στην οικονομία.

Ώστε να αντιστραφεί αμέσως η ύφεση και να ξεκινήσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διότι το μόνο success story για την Ελλάδα είναι η ανατροπή του μνημονίου.

Το μόνο success story για την Ευρώπη είναι η ανατροπή της λιτότητας.
Θέλω ειδικά να αναφερθώ στις νέες και τους νέους που βρίσκονται μαζί μας.

Στη δική σας γενιά βασίζουμε τις ελπίδες μας.

Εσείς είστε η γενιά της ανατροπής.

Εσείς είστε η γενιά της ελπίδας.

Η γενιά που θα γκρεμίσει την αρρωστημένη νοοτροπία του βολέματος και του ρουσφετιού, η γενιά που θα διεκδικήσει τη ζωή με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία.

Η γενιά που θα ξαναχτίσει την Ελλάδα.

Να θυμάστε, ότι η ελληνική νεολαία έχει το δικό της τεράστιο μερίδιο στους αγώνες της χώρας για δημοκρατία, αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία.

Για ψωμί, παιδεία, ελευθερία.

Επιτρέψτε μου να ταυτιστώ για λίγο μαζί σας. Και να πω:

Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Έχουμε πατρίδα, όπως λέει ο ποιητής.
Έχουμε αρχές, ιδέες, πείσμα, μαχητικότητα, πρόγραμμα, απόφαση να πολεμήσουμε και να νικήσουμε.

Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά.
Από την ΕΠΟΝ μέχρι τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, την ΚΝΕ, το Ρήγα Φεραίο, την αντιΕΦΕΕ, τα παιδιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Από γενιά σε γενιά η ελληνική νεολαία γράφει τη δική της ιστορία και το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.

Ανυπότακτη, ανυπάκουη, μαχητική.

Γράφει την ιστορία, γιατί η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και με αγώνες.

Και σήμερα εσείς συνεχίζετε.

Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι νέοι της αριστεράς, οι νέοι και οι νέες της δημοκρατίας δίνουν την πιο δύσκολη μάχη μετά τη μεταπολίτευση.
Και ξέρετε ποια είναι η ουσία αυτής της μάχης;
Μία και μοναδική:

Σε ποια Ελλάδα θα ζήσετε.

Στην Ελλάδα του αυταρχισμού, της καταστολής και του μαύρου, ή στην Ελλάδα της δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα της άγριας εκμετάλλευσης και των ατομικών συμβάσεων εξαθλίωσης ή στην Ελλάδα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στην Ελλάδα του επικυρίαρχου ξένου ή στην Ελλάδα του κυρίαρχου λαού.
Στην Ελλάδα που αγαπάει τα παιδιά της, τους παρέχει ευκαιρίες μόρφωσης, πολιτισμού, άθλησης, εργασίας, ή στην Ελλάδα που έχει τα παιδιά της για πούλημα σε ξένα παζάρια.

Αυτή είναι η ουσία φίλες και φίλοι.

Είναι φανερό ποιο δρόμο προτείνουμε εμείς, ποια Ελλάδα θέλουμε και για ποια Ελλάδα αγωνιζόμαστε.

Γι' αυτό και καλούμε τις νέες και τους νέους:

Να ζήσουν τη ζωή τους όχι με τη μιζέρια και την ηττοπάθεια μιας δήθεν χαμένης γενιάς, αλλά με το θάρρος και την αισιοδοξία μιας γενιάς που θέλει να κερδίσει τη δική της μάχη για τον εαυτό της και τη χώρα.
Να σταθούν μαζί με όλο τον ελληνικό λαό στις πρώτες γραμμές του αγώνα για το σήμερα και το αύριο.

Να προστατέψουν την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας από τη βάρβαρη και καθολική επίθεση που δέχονται.

Και πάνω από όλα να αγαπήσουν τη ζωή, τις ομορφιές της χώρας και του κόσμου, τους ανθρώπους ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία.
Θυμηθείτε τι έλεγαν πριν από εξήντα και πλέον χρόνια κάποιοι νέοι που βγήκαν εδώ στα περήφανα βουνά της Ηπείρου, για να κρατήσουν λεύτερη τη πατρίδα και να αγωνιστούν για μια δίκαιη κοινωνία.

Πολεμάμε και τραγουδάμε, έλεγαν

Κάτι έχει να μας πει και σήμερα αυτό το θαυμάσιο σύνθημα της ΕΠΟΝ.
Εκείνης της ΕΠΟΝ που έστησε θέατρα στο βουνό, έκανε μαθήματα στα παιδιά, οργάνωνε γιορτές στις πόλεις και την ίδια στιγμή με το βιβλίο και το όπλο στο χέρι έκανε τους πολιτικούς προγόνους των σημερινών νεοναζί να τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τους Γερμανούς διοικητές τους.

Στον αγώνα για μια Ελλάδα όχι απλώς νέα, αλλά για μια Ελλάδα των νέων, καλεί την ελληνική νεολαία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έναν αγώνα ειρηνικό, δημοκρατικό, στον οποίο κάθε νέος έχει τη δική του θέση.

Με όπλα:

Τον ενθουσιασμό, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα, την αγωνιστικότητα, την αγάπη για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την πατρίδα.

Θα τα καταφέρουμε.

Να είστε σίγουροι για αυτό.

Θα νικήσουμε».