ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η ΕΒU ρίχνει «μαύρο» στην ΕΡΤ και τι κρύβουν στο γραφείο Καψή

Γιατί η ΕΒU ρίχνει «μαύρο» στην ΕΡΤ και τι κρύβουν στο γραφείο Καψή

Σχεδιάζουν άμεση πρόσληψη με πριμοδότηση των 580 του «μεταβατικού φορέα» ενώ αποκρύπτουν ριζοσπαστική πρόταση της αυστριακής ORF!

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Στον απόηχο της σημερινής διευρυμένης σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράστηκαν απορίες σχετικώς με το νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα που υποτίθεται ότι διαδέχεται την ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Παντελή Καψή ενώ έχουν αρχίσει να διακινούνται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για ζητήματα που ενδεχομένως σκοπίμως δεν εξετάζει η κυβέρνηση.

Η αλήθεια των αριθμών φαίνεται πως κλονίζει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο εισηγείται στο γραφείο του πρωθυπουργού να μη συγκροτηθεί η «μεταβατική ΕΡΤ» και να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη θέσεων για τη ΝΕΡΙΤ εξ αιτίας του απαγορευτικού κόστους.

Με πρόσχημα τα κόστη και με δεσμεύσεις περί συνέπειας στις πληρωμές προς την EBU, μάλιστα, λέγεται ότι η κυβέρνηση επέτυχε έναν από τους στόχους της, δηλαδή να διακοπεί η μετάδοση προγράμματος από τους διαμαρτυρομένους εργαζομένους της ΕΡΤ από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, το πρωί της Τετάρτης. Λέγεται μάλιστα, ότι στελέχη της EBU επικοινώνησαν με τους συνεργάτες του αρμοδίου υφυπουργού ώστε μετά τη διακοπή μετάδοσης του «απεργιακού προγράμματος» να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο συμφωνίας που αφορά στις μεταδόσεις του “Champions League από το κρατικό κανάλι.

Από την άλλη πλευρά, βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ασκούν κριτική προς το πρόσωπο του υφυπουργού κ. Παντελή Καψή. Όσον αφορά στη λειτουργία της «Δ.Τ.» εκφράζεται δυσφορία για την ποιότητα και το ύφος του καναλιού που μπορεί να συγκριθεί με σταθμό ερασιτεχνικής στάθμης.

Μάλιστα, βουλευτές της Ν.Δ. έχουν δεχθεί κρούσεις από εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ που ψέγουν πρόσωπα από το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», οι οποίοι κατείχαν και φαίνεται πως θα κατέχουν ισχυρές θέσεις στο νέο σχήμα. Στον ίδιο τόνο επισημαίνουν ότι το Δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει εξωτερικό στούντιο και εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς να χρησιμοποιούνται οι σαφώς πιο σύγχρονες και αξιόπιστες εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ-2 στη Μεσογείων και Κατεχάκη.

Ποιους θα προσλάβουν

«Είναι προσχηματικό το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν πρόγραμμα επειδή βρίσκεται σε κατάληψη το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή», επιβεβαίωσε συνταξιούχος εργαζόμενος της ΕΡΤ ο οποίος έκανε μια αποκάλυψη ακόμα. Σχετικώς με τις 1.400 προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ, η κυβέρνηση μελετά να πριμοδοτήσει τους 580 που έχουν επιλεγεί για το μεταβατικό φορέα και να αποκλείσει τους υπόλοιπους!

Ενδιαφέρον έχει επίσης, η (απολύτως επιβεβαιωμένη) πληροφορία που αναφέρει πως στο γραφείο του κ. Καψή έχει κατατεθεί πρόταση του αυστριακού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORF η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Κρεμς, τις τεχνικές υποδείξεις του φορέα πιστοποίησης ΜΜΕ ISAS και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η πρόταση έχει παραμείνει ξεχασμένη σε κάποιο γραφείο και το νέο μόρφωμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης φαίνεται να συγκροτείται με την κλασσική παλαιοκομματική μέθοδο που γνωρίζουν πρόσωπα με ισχυρό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το παράδοξο είναι ότι η κριτική εκφράζεται εντός της Νέας Δημοκρατίας αφού υπάρχουν βουλευτές που έχουν βγει εκτός εαυτού λέγοντας ότι από την εποχή πρωθυπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπήρχε σχεδιασμός ενίσχυσης και στήριξης της ΕΡΤ ενώ τώρα δίδεται η εντύπωση πως το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ θα αποτελεί τον φτωχό συγγενή των εγχώριων ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.

Αυτό επιτρέπει να δημιουργηθούν διάφοροι συνειρμοί περί υποστήριξης συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκδοτών που δραστηριοποιούνται (με διαπλοκές, υπόγειες διαδρομές και την αρωγή διαχρονικώς αργόμισθων) στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης και πάντοτε ήθελαν να βάλουν χέρι στην παλιά ΕΡΤ (στο αρχείο, στις υποδομές και στις συμφωνίες της).

Δεν είναι τυχαίο ότι «γαλάζιοι» βουλευτές σχολιάζουν πως οι αντιλήψεις περί των «ιερών αγελάδων» δεν πρέπει να εκφράζονται μόνο μπροστά στις κάμερες αλλά να αποτελούν πολιτικό προηγούμενο που θα εφαρμόζεται με σοβαρότητα. Λέμε, τώρα…

Διαβάστε ακόμα:

  • Η EBU «κόβει» το σήμα των απεργών της ΕΡΤ

  • «Δεν ήξεραν οι επαγγελματίες της ΕΡΤ και ξέρουν οι πειρατές της ΝΕΡΙΤ»

  • ΕΡΤ: Δείτε σε Live Streaming μέσω της EBU το πρόγραμμα της ERT

  • Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Το «λουκέτο» θα κοστίσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ

  • Επιτροπές υπό τον Ειδικό Διαχειριστή θα ελέγξουν τις αιτήσεις των 577

  • Καψής: Mέχρι το τέλος του 2013 θα λειτουργεί κανονικά η νέα ΔΤ

  • Η νέα διευθυντική επιτροπή του μεταβατικού φορέα της δημ. τηλεόρασης