ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντάρτικο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά Ραγκούση

Αντάρτικο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά Ραγκούση
Άνω κάτω ήταν εχθές το βράδυ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο εντευκτήριο της Βουλής...

Άνω κάτω ήταν χθες το βράδυ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο εντευκτήριο της Βουλής, αφότου έγινε γνωστή η συμφωνία του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση με τους μετανάστες απεργούς πείνας.

«Αν μειωθούν τα χρόνια από 12 σε 8 δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε», έλεγαν πραγματικά εξοργισμένοι, εννοώντας τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα που απαιτούνται για να κάνει ένας μετανάστης αίτηση για νομιμοποίηση.

«Θα έχει πρόβλημα πρώτα με εμάς και μετά με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ», έλεγε ένας άλλος και προέβλεπε πως «τουλάχιστον 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν μια τέτοια τροποποίηση του νόμου». Επεσήμαιναν φυσικά ότι ο νέος μεταναστευτικός νόμος έχει ψηφιστεί προ διμήνου και δεν είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια αλλαγή του επειδή «κάποιοι ακτιβιστές το θέλουν».

Τα πυρά τους στρέφονταν κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση για τη διαπραγμάτευση που έκανε στην Υπατία την τελευταία εβδομάδα.

Θεωρούν πολλοί από αυτούς ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο με ακτιβιστές και απεργούς πείνας. Συγκεκριμένα το επιχείρημα που αναφέρουν είναι ότι πριν την απεργία πείνας «οι μετανάστες αυτοί ήταν παράνομοι και προς απέλαση και ξαφνικά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης. Ήταν φανερό ότι κάτι θα παίρνανε».

Ο κ. Ραγκούσης όπως φαίνεται θα πρέπει να εξηγήσει πρώτα τον τρόπο που κινήθηκε στο ίδιο του το κόμμα. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης των 300 μεταναστών να το αναλαμβάνει η αστυνομία και το υπουργείο Εργασίας, όμως το ευνοϊκό προηγούμενο που δημιουργείται μετά από αυτή την εξέλιξη για όποιον θέλει να κάνει απεργία πείνας, το χρεώνεται ο υπουργός Εσωτερικών.

Η κατάσταση δείχνει πλέον να ξεφεύγει, αφού από τη μια οι βουλευτές θα σηκώσουν και επίσημα αντάρτικο αν επιχειρηθεί να μειωθεί το χρονικό όριο των 12 ετών και από την άλλη οι ακτιβιστές – αλληλέγγυοι των μεταναστών, αλλά και οι απεργοί πείνας περιμένουν να κατέβει το όριο στα 8 χρόνια. Κάτι λιγότερο γι’ αυτούς θα δημιουργούσε νέες εντάσεις από την πλευρά τους.

Αυτό που φαίνεται να επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς είναι να περάσει ο καιρός χωρίς να γίνει τίποτα και να ξεχαστεί το θέμα. Αν δεν συμβεί αυτό είναι ορατές πια οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν και θα δημιουργήσουν σοβαρότατο πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας «αν και τα οικονομικά είναι το βασικό μας πρόβλημα, οι βουλευτές ανεβάζουν τους τόνους στα άλλα θέματα, τα οποία λόγω συσσωρευμένου θυμού γίνονται περισσότερο επικίνδυνα απ’ ότι είναι».