ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Από εμάς εξαρτάται η σωτηρία της χώρας"

"Από εμάς εξαρτάται η σωτηρία της χώρας"
Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και έντονα στοιχεία αυτοκριτικής...

Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και έντονα στοιχεία αυτοκριτικής περιελάμβανε η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε χαρακτηριστικά: «δεν πρέπει να μεταθέτουμε σε άλλους, τις αυταπόδεικτες ευθύνες που έχουν οι δικές μας κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών- μέλος των οποίων υπήρξα και ο ίδιος- για την οικονομική κατάσταση της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε, πως «η σωτηρία της χώρας, που την οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, εξαρτάται πρωτίστως από εμάς τους ίδιους».

Αναφερόμενος στην αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, επεσήμανε ότι, οι αρχηγοί κρατών θα κληθούν να πάρουν ιστορικής σημασίας αποφάσεις. Για την ώρα, είπε, «καταγράφονται παλινωδίες και δισταγμοί».

Ο κ. Παπούλιας εκτίμησε πως, η ΕΕ έχει καθυστερήσει δραματικά να προωθήσει το ευρωομόλογο και κάλεσε την Ευρώπη να διδαχθεί από τη σημερινή κρίση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερτόνισε την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας με ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στις πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε, πως η χώρα μας θα πρέπει να παρακολουθήσει τις διεργασίες στη Βόρειο Αφρική με την εξέγερση των Αραβικών λαών αλλά και τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες.