ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Plan B όπως…plan A!

ΝΔ: Plan B όπως…plan A!
Μερίδιο στην "επιτυχία" των Βρυξελλών διεκδικεί η ΝΔ

Μερίδιο στην χθεσινή «επιτυχία» στις Βρυξέλλες διεκδικεί το "γαλάζιο" στρατόπεδο, το οποίο εκτιμά ότι η συμβολή του Αντώνη Σαμαρά τόσο στην επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων όσο και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ήταν καθοριστικής σημασίας αφού ο αρχηγός της ΝΔ είχε προωθήσει επανειλημμένως το ζήτημα, στις επαφές του με αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), αλλά και στις συναντήσεις του με τους Ομολόγους του, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο το επιτελείο της «Συγγρού», αναμένεται να υπεραμυνθεί τις απόψεως πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τόσο σκληρά όσο της επέτρεπαν τα στοιχεία του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» και αρκέστηκε να λάβει από τους Ευρωπαίους ηγέτες όσα, ούτως ή άλλως, είχαν προαναγγελθεί και τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελούσαν και «προσωπική επιτυχία» της κινητικότητας Σαμαρά.

Τα γαλάζια στελέχη, εκτιμούν πως η λύση-πακέτο, θα έπρεπε να περιλαμβάνει όχι μόνο την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου αλλά και το πεντάπτυχο που έχει εδώ και καιρό σκιαγραφήσει ο Αντώνης Σαμαράς:

-Πρώτον, το Ευρωομόλογο.

-Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο,

-Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.,

-Τέταρτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού.

-Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα αρνηθεί πως οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις έρχονται να δράσουν ανακουφιστικά, όμως θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που έχει βάλει στο τραπέζι, με πρώτο την έκδοση ευρωομολόγου, που θεωρεί μόνιμη λύση και όχι προσωρινή όπως η ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Την επαναγορά χρέους σε μειωμένη τιμή ώστε να μειωθεί το σημερινό απόλυτο μέγεθος του και πάνω από όλα την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου.

Στόχος της ΝΔ, θα είναι στο εξής να δείξει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση και ότι πλέον σύρεται πίσω από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι επαναλαμβάνοντας την τακτική των «τροϊκανών», ήρθαν να δεσμεύσουν εκ νέου εχθές την ελληνική πολιτεία «να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει».

Πάντως σε γενικές γραμμές, η ΝΔ δεν αναμένεται να ακυρώσει τα χθεσινά αποτελέσματα της Συνόδου, ούτε κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Αντιθέτως, θα προσπαθήσει να «εισπράξει» οφέλη από τα όσα εχθές κατακτήθηκαν και θα επιμείνει πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί καλύτερα εάν η κυβέρνηση διέθετε μεγαλύτερη και πιο έγκαιρη διαπραγματευτική ικανότητα.

Κ.Λ.