ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Ελληνικά αποθέματα χρυσού, ο Αϊβαλιώτης και ο …Τέρης Χρυσός!

Τα  Ελληνικά αποθέματα χρυσού, ο Αϊβαλιώτης και ο …Τέρης Χρυσός!
Διάλογοι απίστευτης έμπνευσης στη Βουλή με αφορμή τις επισημάνσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ...

Διάλογοι απίστευτης έμπνευσης στη Βουλή με αφορμή τις επισημάνσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη, ότι «ο μισός Ελληνικός χρυσός -75 τόνοι- βρίσκεται εκτός Ελλάδος για λόγους ιστορικούς…» την ώρα που «πληρώνουμε και 90.000 ευρώ ως φύλακτρα σε τρεις ξένες τράπεζες…» αλλά και μετά την καταγγελία του βουλευτή περί «πώλησης 20 τόνων χρυσού επί των ημερών του κ. Σημίτη, που είναι το 15% του αποθέματός μας και μάλιστα καταγγέλλεται από τον Τύπο ότι υπήρξε απώλεια υπεραξίας 37 εκατομμυρίων...».

Μετά τις διευκρινίσεις Σαχινίδη, περί ρευστοποίησης 20 τόνων χρυσού αξίας 208 εκατομμυρίων, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι τα έσοδα από την πώληση του χρυσού, μετετράπησαν σε ομόλογα άλλων χωρών της Ε.Έ., ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σημασία αν ο χρυσός μας «είναι εντός ή εκτός Ελλάδος» και ότι «ένα μεγάλο κομμάτι από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα -και ιδιαίτερα αυτά που ήταν σε χρυσό- υπήρχαν από πολύ παλιά, πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε τράπεζες του εξωτερικού. Αυτά, λοιπόν, δεν κρίθηκε αναγκαίο ποτέ από τις κυβερνήσεις, μετά και το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να έρθουν πίσω στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια και ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης ανέμενε απαντήσεις στα επίμαχα ζητήματα, έγινε μάρτυρας μιας διαλεκτικής συζήτησης «ακαδημαϊκού επιπέδου» μεταξύ του προεδρεύοντος εκείνη τη στιγμή Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του κ. Σαχινίδη περί του αν «ο χρυσός έχει πάψει να παίζει τον ρόλο που έπαιζε στα νομισματικά συστήματα όλων των χωρών του κόσμου», περί του συστήματος του Bretton Woods, περί «της απόφασης που πήρε η παγκόσμια κοινότητα το 1944 να βάλει στο επίκεντρο του διεθνούς νομισματικού συστήματος το δολάριο το οποίο θα συνδεόταν με το χρυσό», περί του πολέμου του... Βιετνάμ και της κρίσης του 1971.

Σε εκείνο το σημείο ο Κωστής Αϊβαλιώτης ζήτησε από τον κ. Πολύδωρα τον λόγο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με συγχωρείτε αλλά μετά από αυτήν την απάντηση του κυρίου Υπουργού πρέπει να θυμίσω ότι εγώ ρώτησα για τον Ελληνικό χρυσό και ο κύριος Υπουργός περίπου μου απάντησε για τον Τέρη Χρυσό»...