ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στο Newsbomb.gr

Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στο Newsbomb.gr

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στο δημοσίευμα του Newsbomb.gr, με τίτλο «Ο Βαρβιτσιώτης προσπαθεί να καταργήσει την απεργία στην ακτοπλοΐα».

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υποστηρίζει στην απάντηση που απέστειλε στο Newsbomb.gr ότι το δημοσίευμα αναφέρεται σε «δήθεν προσπάθεια του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την προώθηση αντεργατικής διάταξης», ενώ επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη διάταξη υπαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο από την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής συνέχειας της χώρας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής».

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Αναφορικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας σας που αναφέρεται σε δήθεν προσπάθεια του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για την προώθηση αντεργατικής διάταξης «που στρέφεται κατά του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας των ναυτεργατών» , μέσω του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις», σας γνωρίζουμε ότι:

-Η συγκεκριμένη διάταξη υπαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο από την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής συνέχειας της χώρας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής , μέσω της απρόσκοπτης μεταφοράς προσώπων και αγαθών, από και προς στα νησιά.

-Η κάλυψη από την Πολιτεία, εξάλλου, επειγουσών κοινωνικών αναγκών υπαγορεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα.

-Για το λόγο αυτό το Άρθρο 26 έχει σκοπό τη διασφάλιση της ελάχιστης επικοινωνίας, απαραίτητης για τη ζωή των νησιωτών, όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες και υφίσταται αδυναμία εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων, προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

apergia

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της στις 20 Νοεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) χαρακτήριζε το επίμαχο άρθρο 26 «απεργοκτόνο», ενώ έκανε λόγο για «φασιστικής έμπνευσης διατάξεις που κατακρεουργούν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας των Ναυτεργατών και θέτουν σε μόνιμη και διαρκή πολιτική επιστράτευση τα πληρώματα των Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων καθώς και τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία που εκτελούν δρομολόγια στο εξωτερικό».

Επίσης, η ΠΕΝΕΝ υπενθύμιζε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, στις 12 Νοεμβρίου, ότι παρόμοια διάταξη είχε επιχειρηθεί να περάσει όταν επί Υπουργίας κ. Κ. Μουσουρούλη, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια άθλια και αντιδημοκρατική μεθόδευση που υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας το οποίο κερδήθηκε και κατοχυρώθηκε με τους αγώνες και το αίμα των Ελλήνων Ναυτεργατών».

Επομένως, η απάντηση του Υπουργείου θα ήταν καλύτερα να έχει ως τελικό αποδέκτη τους Έλληνες ναυτεργάτες και όχι το Newsbomb.gr, αφού το μόνο που έκανε ήταν να αναδείξει τα προβλήματα ενός κλάδου, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη μνημονιακή πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Ο Βαρβιτσιώτης προσπαθεί να καταργήσει την απεργία στην ακτοπλοΐα