ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κοινή γλώσσα» για τους πλειστηριασμούς αλλά όχι συμφωνία

«Κοινή γλώσσα» για τους πλειστηριασμούς αλλά όχι συμφωνία

Παρατείνεται το 2014 η προστασία πρώτης κατοικίας. Αδιευκρίνιστες οι προϋποθέσεις.

Άμεσα στη Βουλή το ν/σ για ακίνητα. Ανοικτά μένουν τα θέματα για ΕΑΣ και ΦΠΑ εστίασης.

Σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τις επαφές των δανειστών με τους κκ Στουρνάρα και Χατζηδάκη.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επεσήμαναν ωστόσο ότι ναι μεν υπάρχει πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης αλλά οριστική συμφωνία δεν υπάρχει.

«Υπάρχει μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΑΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς ο χρόνος πιέζει για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με ορίζοντα την 20η Δεκεμβρίου.

Το ραντεβού των «τροϊκανών» με το υπουργείο Ανάπτυξης θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να πάει σε μονομερή νομοθετική ρύθμιση.

stournaras troika

Η συζήτηση στη φάση αυτή γίνεται με βάση τρεις παραδοχές:

-ότι καταργείται η προστατευτική διάταξη Παπαθανασίου που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ και συνεπώς οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται εκ νέου από 1/1/2014.

-ότι θα υπάρξει προσωρινό καθεστώς ενός έτους βάσει του οποίου θα προστατεύεται η κύρια κατοικία, αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν αμφισβητούνται οι νόμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) και για τη ρύθμιση χρεών των ενήμερων δανειοληπτών. Ωστόσο θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια προστασίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών (σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για α’ κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ), ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν με τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση και εισοδηματικά και άλλα περιουσιακά κριτήρια.

-ότι από 1/1/2015 θα υπάρξει ένα μόνιμο σύστημα που θα βασίζεται στην εξωδικαστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, βασισμένο στο ιρλανδικό μοντέλο (ανεκτά όρια διαβίωσης και συνεργάσιμος δανειολήπτης) σε συνεργασία με τις τράπεζες.

akinita-nea-athina

«Γκάζι» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο τέθηκε και το θέμα του Ενιαίου φόρου Ακινήτων για τον οποίο έγινε εκτενής συζήτηση.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου ανέφερε πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο σήμερα Πέμπτη ή αύριο Παρασκευή στη Βουλή.

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, το θέμα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα «άνοιξε η βεντάλια για όλα τα θέματα», αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα ούτε για τα ΕΑΣ, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ούτε για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση για τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί διατήρηση του χαμηλού συντελεστή (13%) και το νέο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκλιση απόψεων για τους πλειστηριασμούς-Μάλλον προστασία για το 2014

Κατέληξαν για τον φόρο ακινήτων-Συσκέπτονται για πλειστηριασμούς

Κακλαμάνης: Δεν περνάνε ούτε πλειστηριασμοί ούτε κούρεμα καταθέσεων

Πλειστηριασμοί: Οι δανειστές επιμένουν γιατί εξυπηρετούν κερδοσκόπους

Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Προκαλεί η τρόικα: Άστεγοι υπάρχουν παντού, γιατί όχι και στην Ελλάδα

Σκηνικό εκβιασμού για πλειστηριασμούς και νέα μέτρα

Προβλέψεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων ως το 2017