ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών στην Αθήνα...

Με την υπογραφή μνημονίου για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας στις επενδύσεις και το εμπόριο και με τη δέσμευση, ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, θα επισκεφθεί με επιχειρηματική αποστολή άμεσα το Νέο Δελχί, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών στην Αθήνα.

«Θέλουμε να χτίσουμε στρατηγική οικονομική συνεργασία, με μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία κι έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια προσπάθεια εξωστρεφούς ανάπτυξης» είπε ο Έλληνας υφυπουργός σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής.

Το πλαίσιο συνεργασίας που θέλουν να αναπτύξουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, όπως οι κατασκευές, η ναυτιλία -τομέας στον οποίο είναι και η Ινδία μεγάλη δύναμη-, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή τεχνολογία, τα φαρμακευτικά -στα οποία, επίσης, η Ινδία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Η συνεργασία θα βασιστεί στη συμπληρωματικότητα των οικονομικών κλάδων των δύο χωρών, αλλά και στις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

«Για τεράστιες δυνατότητες προώθησης των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδύσεων» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας κ. Σίντια, ο οποίος συμπροήδρευσε με τον Έλληνα υφυπουργό στις εργασίες της Μ.Δ.Ε..

Ο κ. Σίντια τόνισε τους δεσμούς των δύο χωρών, που προκύπτουν από την πανάρχαια ιστορία και κληρονομιά τους, και προσκάλεσε τον κ. Κουβέλη στην Ινδία.

Σημειώνεται ότι η Ινδία αποτελεί μέλος του G 20, που κρατά την παγκόσμια «οικονομική διακυβέρνηση» στα χέρια της και είναι ένας από τους αναπτυσσόμενους γίγαντες της αποκαλούμενης ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).