ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: "Η μονομερής πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο"

Παπανδρέου: "Η μονομερής πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο"
«Η αυστηρή πολιτική λιτότητας, δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο αν δεν έχουμε αναπτυξιακή πολιτική»...

«Η αυστηρή πολιτική λιτότητας, δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο αν δεν έχουμε αναπτυξιακή πολιτική», είπε ο Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως «δυστυχώς μόνο το κόμμα της ΝΔ δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις αποφάσεις στην Ε.Ε.» ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε αυτή τη δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Σχετικά με τις αποφάσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε πως έγιναν βελτιώσεις στο Σύμφωνο για το Ευρώ αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά ενώ τόνισε πως πρέπει και οι τράπεζες να συνεισφέρουν όχι μόνο στο μηχανισμό αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας. Εκτίμησε μάλιστα πως το Ευρωομόλογο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις φοβίες των φορολογούμενων σε Βορρά και Νότο.

Σχολιάζοντας τη νέα υποβάθμιση της χώρας μας, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «οι οίκοι αξιολόγησης από φούσκα ευφορίας πέρασαν στον πανικό» ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε πως οι διάφοροι οίκοι αναδεικνύουν το συστημικό πρόβλημα του Ευρώ και πανικοβάλουν τις αγορές και επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Πολιτική πρέπει να δει το θέμα αυτών των οίκων που δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μάλιστα και την Πορτογαλία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει λόγος για αυτήν, ώστε τα σπρεντ να είναι τόσο ψηλά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσκοπικά ευρήματα που αφορούν την κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε πως «Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Τα οδυνηρά μέτρα δεν έχουν ακόμη φέρει ήδη τα αποτελέσματα. Τα πρώτα ωστόσο αποτελέσματα είναι ορατά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές. Η ύφεση αρχίζει να ρηχαίνει. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι χρειάζεται χρόνος. Αλλά θα απελευθερωθούμε από το χρέος και τις εξαρτήσεις όπως η Τρόικα και του ΔΝΤ». Ξεκαθάρισε πάντως πως οι πολιτικές πρέπει να συνδυάζονται με αίσθημα δικαίου και για αυτό πρέπει όλοι να σηκώσουν ανάλογα με το βάρος και τις ευθύνες τους, ακόμη και οι τράπεζες.

Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα θέλει να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν και να μη χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού μετά το 2013.

Σουλτζ: Καγκελάριος Τετραμήνου η Μέρκελ

Επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο, εξαπέλυσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως η Άγκελα Μέρκελ, αλλάζει γνώμη κάθε τέσσερις μήνες, ενώ άφησε να εννοηθεί πως κανείς δεν ξέρει αν σε τέσσερις μήνες θα σκεφτεί ακόμη και να παραιτηθεί.

«Καμία μεμονωμένη χώρα δεν θα δίνει μαθήματα στις άλλες χώρες…» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει αφού οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν καταλάβει ότι η αμοιβαία αλληλεγγύη είναι η καλύτερη οδός εξόδου από την κρίση. «Το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα. Αδύναμοι είναι κάποιοι ηγέτες» κατέληξε ο κος Σουλτζ.