ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο Βενιζέλος - Συναντά Κέρι και Λιού στην Ουάσινγκτον

Στις ΗΠΑ ο Βενιζέλος - Συναντά Κέρι και Λιού στην Ουάσινγκτον

Το Κυπριακό, η ονομασία των Σκοπίων, τα ενεργειακά ζητήματα και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή στην ατζέντα των θεμάτων.

Τις ΗΠΑ επισκέπτεται σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον οποίο θα έχει διαβουλεύσεις για θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και για ζητήματα που άπτονται της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, αντί για σήμερα όπως είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι δεν θα έχει καμία συνάντηση κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας κι αυτό, όπως εκτιμάται, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην επιστροφή του στις ΗΠΑ από το Κουβέιτ, όπου συμμετείχε στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία.

Αύριο Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, τον οποίο θα ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, στο Κογκρέσο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών δεξαμενών σκέψης (think tanks), καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων.

Τι θα συζητηθεί

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα συζητηθούν στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο State Department.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος αναμένεται επίσης να ενημερώσει τον κ. Κέρι για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει, εκτός από τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, την ενέργεια, την τρομοκρατία, τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα ευρωατλαντικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Συναντήσεις Βενιζέλου με Κέρι και Λιου στις ΗΠΑ

Τα διμερή θέματα και όχι μόνο στη συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι