ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης προς ανθυποψηφίους: Ένωση για την επιστροφή των «Μαρμάρων»

Κακλαμάνης προς ανθυποψηφίους: Ένωση για την επιστροφή των «Μαρμάρων»

Σε μία ανοιχτή επιστολή προς τους ανθυποψηφίους του για τον Δήμο Αθηναίων, προχώρησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, καλώντας τους να ενωθούν όλοι σε έναν κοινό σκοπό, στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στο τόπο τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Νικήτα Κακλαμάνη:

«Προς:
Υποψήφιους Δημάρχους Αθηναίων
Κοιν.:
Διοικητικό Συμβούλιο Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη
«Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα»
Ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα του Νικήτα Κακλαμάνη προς τους
υποψήφιους Δημάρχους Αθηναίων

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα καταρχάς να ευχηθώ σε όλους σας «καλή αρχή» στη μάχη που θα δώσετε ο καθένας χωριστά, για την Αθήνα. Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά, ωστόσο μπορούμε να βρούμε άλλα τόσα που μας ενώνουν. Ένα από αυτά είναι και η στάση μας απέναντι στο ζήτημα των Γλυπτών τού Παρθενώνα, το οποίο ήρθε πρόσφατα πάλι στην επικαιρότητα, χάρη στην παρέμβαση ενός παγκοσμίου φήμης ηθοποιού και βραβευμένου ακτιβιστή, του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Το θέμα των Γλυπτών (και όχι των «Μαρμάρων», όπως αρέσκονται κάποιοι να τα αποκαλούν, υποβιβάζοντας την Ιστορία και το συμβολισμό τους) δεν αφορά απλά τον επαναπατρισμό, με τη μεταφορά τους από το Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια βαθιά συμβολική πράξη, μια κίνηση αποκατάστασης του πληγωμένου γοήτρου μας, ένα εφαλτήριο διεκδίκησης της θέσης που μας αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο. Γι' αυτό πιστεύω πως οφείλουμε να δράσουμε από κοινού.

marmara-parthenona-660 0

Η ευκαιρία που μας δίνεται, μέσα από την έκταση που έχει λάβει το θέμα, είναι ανέλπιστη και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σας καλώ λοιπόν να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους. Σε αυτήν την πρωτοβουλία, λίγη σημασία έχει ποιος θα αναδειχθεί Δήμαρχος Αθηναίων, μετά το τέλος της εκλογικής μας αναμέτρησης.

Είναι επιβεβλημένο να δεσμευτούμε όλοι από σήμερα, πως όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, θα παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί, για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Όσα μας αξίζουν. Μόνο με την ισχύ της ένωσής μας θα μπορέσουμε να κινηθούμε δυναμικά και να προσεγγίσουμε τους 26 (από τους 27...) Δημάρχους των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, ώστε να πείσουμε για την αναγκαιότητα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Μπορεί ο 27ος Ευρωπαίος Δήμαρχος, ο Βρετανός κ. Μπόρις Τζόνσον να εμμένει στις παράδοξες απόψεις του περί «ανθρώπινου πολιτισμού», ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι τόσο ο επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, Έντι Ο' Χάρα, όσο και γενικότερα η βρετανική κοινή γνώμη, είναι μαζί μας! Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θυμίσω αυτό που έλεγε η Μελίνα για τα Γλυπτά, για τα οποία τόσο αγωνίστηκε: «...ελπίζω να τα δω πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ...». Προσωπικά, αυτή και μόνο η «υπόσχεσή» της μου δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω στα χνάρια της. Γι' αυτό είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ, ανεξάρτητα από αξιώματα ή αποτελέσματα. Σας περιμένω, να αγκαλιάσουμε αυτό το όνειρο και να ξεκινήσουμε μαζί».

Διαβάστε επίσης:

Τζορτζ Κλούνεϊ: Τα Μάρμαρα ξεπουλήθηκαν από τους Τούρκους

Μπόρις Τζόνσον: Ο Κλούνεϊ είναι νοσταλγός του Χίτλερ

Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπιλ Μάρεϊ υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

Τ. Κλούνι: Δίκαιο αίτημα η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (vid)