ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Εύσημα αλλά και συστάσεις

Eurogroup: Εύσημα αλλά και συστάσεις

-Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας στις αγορές

-Ο Σαμαράς έθεσε τη μείωση του χρέους

Αέρας αισιοδοξίας πνέει στην ελληνική κυβέρνηση μετά το χθεσινό Eurogroup του Ζαππείου.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας μετά και τα θετικά σχόλια που απέσπασε η Ελλάδα από του Ευρωπαίους εταίρους.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα ετοιμάζεται να βγει για πρώτη φορά μετά από το 2010 στις αγορές, αλλά παράλληλα δίνεται και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ, σε τρεις δόσεις και με διαρθρωτικά ορόσημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλλε, μάλιστα, με δηλώσεις του μετά το Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε δανεισμό μέσω τριετών ή πενταετών ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από την αγορά αναφέρθηκε και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι είναι δυνατό στο κοντινό μέλλον η χώρα μας να απευθυνθεί σε τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερόμενος στην εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ότι θα είναι εμπροσθοβαρής και θα γίνει σε τρεις δόσεις.

2066320

Η πρώτη θα είναι 6,3 δισ. ευρώ και θα δοθεί μέχρι και το τέλος Απριλίου. Οι άλλες δύο θα είναι 1 δισ. μέσα στο Ιούνιο και 1 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο και η εκταμίευσή τους θα συνδέεται με την εκπλήρωση έξι βασικών διαρθρωτικών ορόσημων για την καθεμία.

Με την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 8,3 δισ. ευρώ θα μένει πλέον 1,8 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Στο τραπέζι η μείωση του χρέους

Ωστόσο ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται ήδη για το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα που είναι η μείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το επίμαχο θέμα στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και με τον Β. Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα ήρθε η σειρά των εταίρων να κάνουν πράξη τα συμφωνηθέντα.

Το ίδιο ακριβώς θα κάνει ο Α. Σαμαράς την επόμενη Παρασκευή στις 11 Απριλίου όταν θα έρθει στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αρχίσουν οι συζητήσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους άμεσα, μια επιθυμία που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι οι οποίοι προσδιορίζουν την έναρξη των συνομιλιών για το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Κερδίζουμε τη μάχη, με τις θυσίες μας

Σόιμπλε: Θα ελεγχθούν τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε για νέα στήριξη

Μπαρνιέ: Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο

Στουρνάρας:Μέσα στους επόμενους δυο μήνες η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

Συνάντηση Σαμαρά - Ντάισελμπλουμ

Συνάντηση Β. Σόιμπλε με Κ. Χατζηδάκη

Τα μηνύματα των ξένων μετά το πολυνομοσχέδιο και το Eurogroup

Στουρνάρας: Αν συνεχιστεί η ανάκαμψη δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο

Σόιμπλε: Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει

Ρεν: Στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις αγορές

Tα χαμόγελα της... ευτυχίας στο Ζάππειο (pics)