ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργης ο… αντιμνημονιακός!

Γιώργης ο… αντιμνημονιακός!

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώτος υπουργός του ΔΝΤ -το οποίο σήμερα σβήνει τέσσερα κεράκια στην πλάτη μας- σκοπεύει να γιορτάσει … αντιμνημονιακά την ονομαστική του γιορτή!

Ο 53χρονος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών την 7η Οκτωβρίου του 2009. Από την ΕΚΟΝ Ρήγα Φεραίου, ποιος θα το’ λεγε πως του’ μελλε να είναι ο «νονός» του Μνημονίου διά Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα που σήμερα γιορτάζουμε παράλληλα με τον θαυματουργό τον Αϊ Γιώργη, τα πρώτα τέσσερα του γενέθλια στη χώρα μας!

Ναι, σήμερα το ΔΝΤ στη χώρα μας κλείνει τα 5 του χρόνια. Κανονικά θα το πηγαίναμε στο δημόσιο νηπιαγωγείο αν δεν το είχε… διαλύσει ήδη!

Τυχαίο; Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σήμερα γιορτάζει. Μαζί με τα γενέθλια του ΔΝΤ φυσικά που σίγουρα θα θέλει να τα ξεχάσει, όπως και φαντάζομαι πως θα θέλει να ξεχάσει τον ενάμιση χρόνο που κράτησε η θητεία του στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Γιατί άραγε;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Είναι αυτός, ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009 διερρήγνυε τα ιμάτια του λέγοντας: «Είναι δυνατό να είμαστε σύμφωνοι με μια ατζέντα η οποία βασίζεται σε πάγωμα μισθών;». Σωστά έλεγε, αλλά η διαφορά είναι ότι δεν το πίστευε, διότι λίγο καιρό αργότερα έβαζε την υπογραφή του ώστε αρχικά να περικοπεί το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων κατά 30% (α ρε άμοιροι συνταξιούχοι), το επίδομα αδείας και τα επιδόματα του Δημοσίου κατά 12%!

Μα ναι, αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο πολιτικός, αυτός ο υπουργός, ακόμη και την 8η Σεπτεμβρίου του 2009 πίστευε πως: «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανένας όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση, είναι να παγώσει τους μισθούς». Για να το πει, προφανώς και το πίστευε. Αλλά τι έκανε έξι μήνες αφ’ ότου το είπε αυτό; Κάτι πολύ απλό: μετέτρεπε τον 13ο και 14ο μισθό σε επιδόματα, έως 1000 ευρώ συνολικά για όλους. Δηλαδή τι; Η τρέλα μην το ψάχνεις…

Πάμε παρακάτω. Διότι ο Σεπτέμβρης του 2009 ήταν πολύ παραγωγικός σε αυθόρμητες δηλώσεις για τον πρώην υπουργό που μετά τις κατασπάραξε… η κατά πολλούς φιλοδοξία… του.

PAPAPAPA

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009 υποστήριζε πως: «Δεν έχει βγει ποτέ καμία οικονομία από την ύφεση αφαιρώντας πόρους από την οικονομία με πάγωμα μισθών και αύξηση φόρων. Είναι μία συνταγή αυτοκαταστροφής!». Σωστά τα έλεγε. Τα ακολούθησε ως υπουργός; Ανατρέχοντας σε κείνο το παρελθόν διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δημόσιους υπαλλήλους και άλλο 1,5 δις., ευρώ από τους συνταξιούχους. Άρα; Επομένως; Και μη μου πείτε ότι «αναθεώρησε» τις απόψεις του για το καλό της χώρας. Χώρα είναι οι πολίτες της. Χώρα είναι οι άνθρωποι της! Οπότε; «Συνταγή αυτοκαταστροφής», όπως είπε και ο ίδιος.

Και μετά και μετά;

Και μετά πάλι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός. Και τον επόμενο μήνα δηλαδή. Τον Οκτώβριο του 2009 και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου υποστήριζε πως: «Όχι λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές. Η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων ανέρχεται το 2010 σε 805 εκατ., ευρώ, αλλά εμπλουτίζεται με θέσεις μισθωτών και συνταξιούχων». Αυτά έλεγε ο τότε υπουργός και λίγες ημέρες μετά στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 υποστήριζε πως: «Δε θα πάμε στο ΔΝΤ, μας στηρίζει η ΕΕ». Προφανώς κάποιος του είχε «κρύψει» κάτι γιατί δε μπορώ να διανοηθώ ότι αυτά που έλεγε τα… «πίστευε»!

Τον Δεκέμβριο του 2009 η «αυτοκρατορία σκέψεων» του Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε «κουμάντο» στο μυαλό του. Στις 20 Δεκεμβρίου 2009 δήλωνε πως: «Η μείωση του ελλείμματος για το 2010 θα προέλθει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων». Σωστό εκ πρώτης… όψεως. Αλλά; Αλλά η αύξηση εσόδων δεν ήρθε και το έλλειμμα μειώθηκε κατά τα 2/3 από περικοπές. Περικοπές; Ναι, κυρίως σε μισθούς και συντάξεις!!!

Η 20η Δεκεμβρίου ήταν μία ξεχωριστή ημέρα για τα άπαντα του Γ.Παπακωνσταντίνου. Ηταν τότε που εκτός των υπολοίπων δήλωνε πως: «Το 2010 θα είναι η πρώτη χρονιά που το αποτέλεσμα στο τέλος του έτους θα είναι καλύτερο από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Βάζουμε πιο ψηλά τον στόχο. Έχει κανείς αντίρρηση γι’ αυτό;»

«Ποιος να΄χει παλληκάρι μου;», που θ’ απαντούσε και ο συνταξιούχος.

Όπως και να’ χει, ο Γενάρης του 2010 σήμανε μία νέα εποχή για τον Γ.Παπακωνσταντίνου. Στις 14 του μήνα υποσχόταν «χορήγηση αύξησης πάνω από τον πληθωρισμό σε αμοιβές που δεν υπερβαίνουν τα 2000 ευρώ μηνιαίως».

Είναι η εποχή που το «κάθετο» και το «οριζόντιο» αποκτούν ευρύτερες «κοινωνικές» και «φιλοσοφικές» διαστάσεις. Κι όλα αυτά από ένα απλό ερώτημα: κάθετες ή οριζόντιες οι μειώσεις αποδοχών Κύριε υπουργέ;

Και λίγο καιρό (19 Μαρτίου 2010) μετά ενώ ο τόπος έχει βουίξει από τις φήμες ότι έρχεται το ΔΝΤ, εκείνος εμφανίζεται διά των δηλώσεων του ως το αρνί λίγο πριν το… σούβλισμα (ναι, αυτός ο άνθρωπος ήταν υπουργός Οικονομικών): «Αυτά είναι αστειότητες… Εμείς σκοπεύουμε να σουβλίσουμε το αρνί εκείνο το τριήμερο». Ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σε δημοσίευμα των Reuters που θέλουν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ στις 21/4/2010 κι ενώ στο μεταξύ είχαν φουντώσει οι συζητήσεις με το τότε «αφεντικό» του ΔΝΤ τον Ντομινίκ Στρος Καν.

Λίγες ημέρες μετά ο Γ.Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να «μαζέψει» τα «ασυμμάζευτα». Στις 28 του μήνα δηλώνει: «Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι μειοψηφικός και σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται νέα μέτρα»!!! Και μετά ακολούθησε… οδοστρωτήρας μέτρων!

Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω! Ένα μήνα μετά υποστήριζε: «Η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι μεσοπρόθεσμα επιζήμια για την εικόνα της χώρας μας».

Ένα μήνα μετά υπεγράφη το Μνημόνιο!

Giorgos-Papandreou

Και; Ο Γ.Παπακωνσταντίνου στις 13 Απριλίου 2010 δηλώνει: «Για το 2010 έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται και με το παραπάνω. Θα πιάσουμε το στόχο. Έχουμε ένα καινούργιο φορολογικό. Αυτό θα αποδώσει έσοδα. Θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου». Το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρατηρείται υστέρηση εσόδων. Γιατί άραγε;

Παρ’ όλα αυτά η «μετάλλαξη» Παπακωνσταντίνου επιμένει. Τον ίδιο μήνα με απόσταση μιας μέρας από τις προηγούμενες δηλώσεις, υποστηρίζει: «Τα δημόσια έσοδα πρέπει θα αυξηθούν, με τρόπο να εξασφαλίζει βιωσιμότητα στην οικονομία και να απελευθέρωση της ανάπτυξης». Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί του εκτός των μεγάλων πολυεθνικών οι οποίες με φορολόγηση 45% των κερδών τους απειλούν να φύγουν από την χώρα μας κι εκτός των «εχόντων» Ελλήνων που σπεύδουν να φυγαδεύσουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό;

Ο επόμενος μήνας, ο Μάης, αυτός ο ωραίος Μάης ο ιστορικός και επαναστατικός, βρίσκει τον Γ. Παπακωνσταντίνου υπέρμαχο της «πράσινης ανάπτυξης». Λίγο μετά την Πρωτομαγιά και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου δηλώνει πως: «Ενεργοποιούμε άμεσα το ΕΣΠΑ και το αναθεωρούμε για να στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη». Τον ίδιον μήνα, αλλά λίγες ημέρες αργότερα επισημαίνει: «Εάν χρειασθεί να πάρουμε νέα μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει».

Αποτυγχάνει, αλλά δεν παραιτείται. Αντιθέτως, περίπου ένα μήνα μετά, δηλώνει «αισιόδοξος» (24/6/2010): «Είναι η στιγμή που είμαστε πιο αισιόδοξοι. Περάσαμε τα πιο δύσκολα»! Φοβερή πρόβλεψη υπουργού ε;

Προφανώς δεν ήξερε τι συμβαίνει. Περίπου δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 26 Αυγούστου, δήλωνε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα»! Μετά, δύο ημέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο περιθώριο του Eurogroup υποστήριζε πως «η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία». Δηλαδή… κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

Στις 31 Οκτωβρίου 2010 αυτός ο άνθρωπος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως: «Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους». Κι εδώ… γελάμε ή κλαίμε!

Στις 9 Νοεμβρίου συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία».

Και μετά τι έγινε;

Και μετά ο ΦΠΑ αυξήθηκε σε 13% και μετά σε 23%...

Και μετά;

Και μετά ο ίδιος πίστευε και προσπαθούσε να πείσει και εμάς ότι η χώρα μας θα βγει στις αγορές το 2011. Στις 23 Νοεμβρίου του 2010 θεωρούσε πως: «Παραμένει στόχος η έξοδος μας στις αγορές το 2011 κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Ναι, την δουλειά τους έκαναν. Αλλά ποια δουλειά τους άραγε;

Τι σημασία έχει πια;

Σήμερα γιορτάζει ο Αϊ Γιώργης. Όλο και κάποιοι θα ευχηθούν στον πρώην υπουργό του… αντιμνημονίου την ίδια μέρα που το Μνημόνιο θα καυχιέται για τα τέταρτα γενέθλια του στη χώρα μας. Ετσι Γιώργο;

Διαβάστε επίσης:

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

Παπακωνσταντίνου: Έτσι μπήκαμε στο ΔΝΤ

Μετά το Πάσχα η απολογία Παπακωνστα​ντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Παπανδρέου: Επιμένει ακόμα στην ορθότητα του δημοψηφίσματος

Έκαναν «έξωση» στον Γιώργο Παπανδρέου