ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα και άγρια λιτότητα κρύβει το Μεσοπρόθεσμο

Νέα μέτρα και άγρια λιτότητα κρύβει το Μεσοπρόθεσμο

-Άρον άρον το φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση

-Δείτε αναλυτικά τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει

Σκληρή λιτότητα μακράς διαρκείας φέρνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015- 2018, το οποίο κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ και ανεργία 24,5% .

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην παρουσίαση των δημοσιονομικών ορίων της επόμενης τετραετίας και σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

«Η Ελλάδα έχει έλθει σε φάση δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

2083956

Τα νέα μέτρα που κρύβει το Μεοπρόθεσμο

Περικοπές δαπανών και αυστηρή λιτότητα στο δημόσιο φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονονικής Στρατηγικής.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που δεσμεύεται να αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών μέχρι το 2018. Τέτοιους άτυπους προϋπολογισμούς θα έχει συνεχώς η χώρα, καθώς αναθεωρείται κάθε χρόνο.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 -2018 προβλέπει πως τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα μειωθούν κατά 320 εκατ. ευρώ και θα κλειδώσουν για την τετραετία 2015- 2018 στα επίπεδα του 2013.

Το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προβλέπει πολιτικές συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών και αλλαγές για την εξασφάλιση της βραχυπρόθεσμης - μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος . Αυτές οι αλλαγές θα προσδιορισθούν έως τον Ιούνιο του 2014, προκειμένου να ακολουθήσει αναλογιστική μελέτη ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα λειτουργήσει ως ο «πιλότος» των παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ενδεικτικά το Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας κάτω από τα 12 δισ. ευρώ το 2018 από 12,7 δισ. ευρώ εφέτος.

stournaras-6

Το κείμενο που το υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, αναμένεται να εξειδικεύσει τα λεγόμενα "αδιευκρίνιστα μέτρα" τουλάχιστον για τη διετία 2015-16. Αυτά τα "άγνωστα" μέτρα περιμένουν να αποκτήσουν ..ταυτότητα από το 2015.

Το μεσοπρόθεσμο θα "μαρτυρά" το πως θα πρέπει να κινηθεί ο προϋπολογισμός των επόμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα -καθαρά- μέτρα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά θα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους όπου θα αυξηθούν κατά 2,6 δις το 2015. Δηλαδή, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, ο ΦΠΑ κ.α. θα φέρουν στο κράτος παραπάνω έσοδα, αλλά την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα τα ονομάζει νέα μέτρα. Αυτό που θα κάνει είναι απλά να αλλάξει τους ..συντελεστές και να αυξήσει τον αριθμό των φορολογουμένων που θα πληρώνουν.

Το "τυράκι" στην όλη υπόθεση θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, στα υψηλά κλιμάκια, αν τα έσοδα πιάσουν τους στόχους!

Η τρόικα όμως, έχει βάλει στο "μάτι" τον ΦΠΑ στα νησιά. Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, υπάρχει έκθεση που προβλέπει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, κατ'επιταγή της τρόικα. Οι δανειστές επιμένουν ότι έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα, αδιαφορώντας όμως για τις επιπτώσεις.

Παράλληλα, το νέο μεσοπρόθεσμο αναμένεται να περιλαμβάνει λιτότητα στο δημόσιο, αφού οποίος φορέας, υπουργείο κτλ παίρνει λεφτά από το κράτος, θα έχει "κούρεμα". Οι δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 5,5 δις ευρώ, όσο δηλαδή και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για πρόγραμμα – οδοστρωτήρα που ετοιμάζεται να πατήσει ξανά τα μεσαία εισοδήματα. Ένα πρόγραμμα από τα σκληρότερα των τελευταίων ετών. Και τούτο διότι περιλαμβάνει δεκάδες παρεμβάσεις που εκκρεμούν από 3 μνημόνια: από τα 2 που προηγήθηκαν και από το νέο που... έρχεται.

Η κυβέρνηση βέβαια προσπαθεί να το περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, μιας και έρχονται εκλογές και «τρέμει» το πολιτικό κόστος.

Οφείλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει μία προς μία τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο, έτσι ώστε οι πολίτες να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα… έστω και αν η κυβέρνηση τα βαφτίζει αλλιώς!

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μέτρα μέχρι το 2018!

ΥΠΟΙΚ: Πουθενά στην Έκθεση δεν υπάρχουν 7,7 δισ. ευρώ νέα μέτρα

Μεσοπρόθεσμο 2015-18: Τσεκούρι στις δαπάνες των νοσοκομείων

Άδωνις Γεωργιάδης: Eυχαριστίες στην Γερμανία για την μεταρρύθμιση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαψεύδεται από την ίδια την Κομισιόν

Βαρουφάκης: Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο χρεοκοπημένη, όσο σήμερα