ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Ο Βενιζέλος έχει χάσει την ψυχραιμία του

Κουβέλης: Ο Βενιζέλος έχει χάσει την ψυχραιμία του

Αναμονή για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κάθοδο ή όχι της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, συνιστά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84.

Μολονότι, πρόσθεσε, πρόκειται για περίπτωση με την οποία πρώτη φορά από το 1975 καλείται να τοποθετηθεί ο Άρειος Πάγος, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε:
«Το γεγονός ότι έχουμε εγκληματικές συμπεριφορές, διαπιστωμένες και καταγεγραμμένες από την συντεταγμένη δικαιοσύνη, η οποία κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία, μας υποχρεώνει να αναμείνουμε. Αν θέλετε την προσωπική μου πολιτική και επιστημονική άποψη, θα σας έλεγα ότι η ΧΑ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί, στη βάση της ρύθμισης του 1975, εκτός νόμου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι υπάρχει το ουσιαστικό ζήτημα, διότι μπορεί να επιλέξει, για παράδειγμα η Χρυσή Αυγή, όπως ήδη έχει κάνει, να φορέσει ρούχα διαφορετικά και να εμφανιστεί με ένα διαφορετικό όνομα.

«Το φαινόμενο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και μάλιστα μιας ακροδεξιάς με μοναδικότητα συμπεριφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Στον πυρήνα της πολιτικής της δράσης, η Χρυσή Αυγή έχει την εγκληματική συμπεριφορά. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Πολλοί παράγοντες οδήγησαν στο να έχουμε την καταγραφή αυτή της Χρυσής Αυγής και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου πρέπει να γίνει στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι μόνο στο επίπεδο των νομικών θεσμών», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ερωτηθείς για την απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από το ευρω-ντιμπέιτ, είπε ότι προκύπτει από αδυναμία επιχειρημάτων και θέσεων να εμφανιστεί στην αντιπαράθεση των επικεφαλής συγκεκριμένων ευρωκοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Σε ό,τι αφορά στην έντονη κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε:
«Ο κ. Βενιζέλος έχει χάσει την ψυχραιμία του. Αντιλαμβάνεται τα πολιτικά δρώμενα ως προσωποποιημένες συμπεριφορές, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Ας χαίρεται τον πολιτικό του πολιτισμό και τα όσα επέλεξε να πει για τη Δημοκρατική Αριστερά και τον αγώνα που κάνει. Πρέπει να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι έχουμε έναν ανακαθορισμό και των πολιτών και της πολιτικής και αυτόν τον ανακαθορισμό είναι τουλάχιστον λάθος να τον εκλαμβάνει ο άλλος ως μία παρασιτική πολιτική. Είναι οι εκφράσεις του κ. Βενιζέλου, οι οποίες τον χρεώνουν».

Όσον αφορά στο «Ποτάμι», ο κ. Κουβέλης είπε ότι το κόμμα αυτό δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις και λύσεις. Και επανέλαβε ότι η Κεντροαριστερά εάν δεν έχει προοδευτικό πρόσημο, εάν δεν έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές λύσεις και προτάσεις να καταγράψει, τότε είναι κατ' όνομα κεντροαριστερά. «Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι υπερβατική, δεν μπορεί να ξεπερνάει τα προβλήματα του σήμερα και να μη μιλάει γι' αυτά», είπε.

Και επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση γιατί παραβιάστηκε η προγραμματική συμφωνία που είχε γίνει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Κουβέλης: Δεν αποκλείω εθνικές εκλογές